Svet
1365 ogledov

Evropski poslanci ostri tudi glede Janše

Evropske poslance skrbi položaj medijev v Sloveniji.

Evropski parlament je popoldne na plenarnem zasedanju razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji. Sprva načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so na pobudo evropskih socialdemokratov konec minulega tedna razširili tudi na Slovenijo.

Razprava se je začela z izjavama portugalske državne sekretarke za evropske zadeve Ane Paule Zacarias v imenu Sveta EU ter podpredsednice Evropske komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove. Slednja je dejala, da iz teh držav prihajajo novice o zaskrbljujočih trendih, o političnih pritiskih na medije, ki jih po po njenem ne sme biti. Novinarji morajo vprašanja postavljati brez strahu in nepristransko, politiki pa morajo nanje odgovarjati z dejstvi in ne z napadi. "Odigrali bomo svojo vlogo. A tudi vlade morajo izpolniti svoje obveznosti in zagotoviti zaščito svobode medijev ter omogočiti zdravo okolje za pluralizem medijev." V primeru Slovenije je Jourova izpostavila stalne poskuse spodkopavanja vzdržnega financiranja in neodvisnosti STA ter pogoste verbalne napade na novinarje, kar po njenem zbuja "resne skrbi".

Slovenski premier zaposlen z napadi na novinarje

Številni poslanci so bili glede dogajanja v teh državah zelo kritični, pogosto so omenjali tudi Slovenijo." Slovenski premier je zaposlen z osebnimi napadi na novinarje, ne le domače, temveč tudi bruseljske," je v imenu tretje največje skupine, liberalne Renew, dejal Michal Šimečka.

 | Avtor:

"Tako bo izgledala demokracija brez svobodnih medijev," je dodal drugi poslanec, ki je bil času, ki mu je bil namenjen za razpravo, enostavno tiho, s pomenljivim napisom v rokah...

Tomčeva in Bogovič branila vlado

volitve v evropski parlament 2019, Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če so številni evropski poslanci iz vrst socialdemokratov, liberalcev in zelenih izrazili zaskrbljenost zaradi položaja medijev pri nas, desnosredisnki poslanci naše države niso omenjali. Romana Tomc in Franc Bogovič pa sta v svojem nastopu v glavnem branila vlado. 

Romana Tomc, članica Evropske ljudske stranke je že na samem začetku munuto in pol dolgega govora napadla slovensko opozicijo. Ta po njenem razpravo izkorišča v namen rušenja slovenske vlade. "Nedavna raziskava je pokazala, da je v Sloveniji 80 odsotkov medijev levo in protivladno usmerjenih, vendar vlada kljub temu nekomur ne omejuje nikogar. Nasprotno," je dejalaDodala je, da so bili novinarji in mediji med krizo deležni dodatne državne pomoči, ob tem je Tomčeva pojasnila, da vlada ne ukinja STA. Kot plačnik in lastnik vlada zahteva le, da agencija poroča o poslovanju, "česar noče storiti."

"Razprava je izvoz notranjepolitičnega boja slovenskih socialistov in liberalcev v evropski parlament. Je zavajajoča, saj ne gre za pošten prikaz slovenskega medijskega prostora," pa je dejal evropski poslanec Franc Bogovič. Opozoril je, da je večina slovenskih medijev v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki na volitvah odkrito podpirajo levosredinske vlade s ciljem, da preprečijo zmago Janeza Janše na volitvah, zdaj pa po njegovih besedah poskušajo zrušiti njegovo vlado. 

Fajonova: "Tega si nikoli nisem predstavljala"

"Če v Sloveniji res ne bi bilo kaj narobe o tem ne bi razpravljali, nikoli si nisem predstavljala, da bomo o moji državi govorili kot o prostoru, kjer oblasti poskušajo utišati medije," je dejala poslanka Tanja Fajon pa je izpostavila, da je do sedaj v Evropskem parlamentu vedno ponosno zastopala Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. "Danes tega ponosa ne čutim," je dodala.

 | Avtor:
Pri tem je izpostavila predvsem sporno komunikacijo Janše in napade na novinarje. Kot primer pa navedla tvit premierja Janše, v katerem je dve kritični novinarki označil za "odsluženi prostitutki".

Fajonova je opozorila tudi na finančno izčrpavanje STA in poskuse sprememb medijske zakonodaje. "Gre za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih servisov v državi. Brez ukrepanja bo cena za politično ugrabitev medijev in neodvisnega novinarstva previsoka."

Evropska poslanka iz vrst LMŠ Irena Joveva se je v svoji razpravi sprva distancirala od retorike nekaterih kolegov, saj meni, da razprava presega zgolj nacionalno politiko. "Gre za to, da se pravkar pogovarjamo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev v treh državah. Slovenija ni Madžarska ali Poljska, je pa na poti tja. Žal."  Po njenem si tako Slovenija in Evropa ne zaslužita imeti takšno vodstvo enoumlja.

Razprava se bo sicer končala brez resolucije evropskega parlamenta. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 29
  • jastreb13 09:42 14.marec 2021.

    Ojoj kako grozen ksiht ima ta fajonka, a je to od tega ker jo obrezani tolčejo s svojim spolovilom po faci? Fafajonka posrana prinašalka pedofilov in glavorezcev v Slovenijo ter BOGINJA LEVIH ZBLOJENCEV. Tudi levičarji postajajo zagrizeni verniki, ko se ...prikaži več jim ta marija prikaže na RTV, POP in A kanalu.

  • Avatar MS
    MS 11:51 11.marec 2021.

    Pričakovano! Veliki vodja je aktiviral postroj dežurnih pljuvačev ki morajo po forumih na ukaz pljuvati na vse ki so kritični do njegovega lika in dela!

  • jastreb13 09:38 11.marec 2021.

    Ta baba je podrepniška izdajalka slovenske države...trebalo bi ji sodit za vsa škodljiva delovanja naperjena proti državi Sloveniji in za vso povzročeno škodo, ki je kdaj naredila tej državi. Baba je totalno zmešana in država RS bi jo morala takoj ...prikaži večj odpoklicati iz EU parlamenta, da prepreči nadaljno škodovanje, ker ona se ne zaveda več kaj počne. JJ je gospod z veliko začetnico za vse te EU klovne s Fajonko na čelu.