Svet
1 ogledov

Evropsko leto za vesolje

1. ESA bo letos prvič preizkusila novo vesoljsko raketo Vega. Nosila bo manjše o Žurnal24 main
Ruske nosilne rakete Soyuz bodo začele leteti z evropskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani. Evropska vesoljska agencija (ESA) pa bo v vesolje spomladi poslala tudi dva vesoljska teleskopa.

Prvi od vesoljskih teleskopov je poimenovan Herchel in bo namenjen opazovanju vesolja na infrardeči valovni dolžini. Drugi teleskop Planck bo namenjen preučevanju kozmičnih žarkov, s pomočjo katerih želijo zbrati najzgodnejše podatke o vesolju. V vesolje bosta poslana tudi satelita za opazovanje oceanov in merjenje globine ledu, preboj pa agencija napoveduje tudi pri projektu satelitske navigacije Galileo.

Sodelujejo tudi Slovenci
"Znanstveniki na Inštitutu Jožefa Štefana že vrsto let sodelujejo z ESA," nam je na vprašanje o slovenski vlogi pri agenciji odgovoril direktor inštituta Jadran Lenarčič. Izpostavil je raziskave na področju okoljske fiziologije, ki se, kot razlaga, nanašajo na preučevanje simulirane breztežnosti. "Te raziskave potekajo v Ortopedski bolnišnici Valdoltra v Ankaranu, kjer je nastal že manjši raziskovalni center," dodaja Lenarčič.
.
Slovenija je sporazum o sodelovanju z ESA podpisala maja lani. Pred tem so naši znanstveniki po besedah Lenarčiča z agencijo sodelovali prek tujih kolegov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.