Svet
10 ogledov

"Evroskepticizem vodi k vojni"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evroskepticizem vodi k vojni in porast nacionalizma je "največji sovražnik" Evropske unije, je v Berlinu dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"Skupaj se moramo boriti proti novemu evroskepticizmu. Ne gre več za monopol nekaj držav," je dejal.

"V vsaki državi članici obstajajo ljudje, ki verjamejo, da lahko država sama preživi v globaliziranem svetu. To je več kot iluzija: to je laž.
"

Van Rompuy in nekateri drugi predstavniki EU so sicer vse bolj zaskrbljeni nad širjenjem populističnih evroskeptičnih skupin, kot na primer Ukip.

"Največji sovražnik Evrope je strah. Strah vodi v egoizem, egoizem vodi v nacionalizem in nacionalizem vodi v vojno,"
je še dejal.

Vodja skupine Ukip, ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz EU, Nigel Farage, je dejal: "Ta moški je preplačana katastrofa, ki želi uničiti našo državo. Države ne bodo izginile, ker so izraz volje državljanov."

Van Rompuy se je z omenjenimi izjavami odzval na izjavo britanskega premierja Davida Camerona, ki se je označil za evroskeptika po burni razpravi v Bruslju glede proračuna EU za leto 2011.

Cameron namreč nasprotuje šestodstotnemu zvišanju proračuna, kar je bil predlog Evropskega parlamenta. Po mnenju britanskega premierja je to v teh kriznih časih nesprejemljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.