Svet
16 ogledov

Expo poka po šivih

svetovna razstava Expo
1/19
Žurnal24 main
V Šanghaju se je odprla svetovna razstava Expo. Organizatorjem cilj 300 tisoč obiskovalcev na dan ne bo težko doseči, saj se je že ob odprtju trlo obiskovalcev.

Na razstavi se predstavlja 246 držav in mednarodnih organizacij, med njimi Slovenija. Slednje bodo predstavile tehnološke dosežke, inovativne ideje in dobre prakse na temo trajnostnega razvoja v mestih, kar se sklada z geslom letošnje razstave "Boljše mesto, boljše življenje".

Slovenija se bo predstavila s samostojnim paviljonom na temo Odprta knjiga, saj je Ljubljana v letu 2010 Unescova Svetovna prestolnica knjige. Za celoten projekt predstavitve na Expu je namenila štiri milijone evrov.

Prizorišče razstave leži ob reki Huangpu in je s 5,3 kvadratna kilometra največje doslej. Sodelujoče države so svoje paviljone zasnovale v luči teme letošnje razstave, ki postavlja v ospredje mesta oziroma urbana središča, njihov razvoj v prihodnosti in izzive, ki jih prinaša vse hitrejša urbanizacija.

Svetovna razstava se tokrat prvič odvija na Kitajskem in prvič v vsej 159-letni zgodovini v eni od držav v razvoju. Expo 2010 je po prepričanju organizatorjev priložnost, da svet bolje spozna Kitajsko in da Kitajska bolje spozna svet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.