Svet
553 ogledov

Facebook po opozorilih policije blokiral 115 računov

Facebook Profimedias
Policija je opozorila, da bi lahko bili povezani s "tujimi osebami", ki poskušajo vplivati na volitve.

Pred ameriškimi vmesnimi volitvami je podjetje Facebook v ponedeljek blokiralo približno 30 Facebook računov in 85 računov na Instagramu, in sicer po opozorilih policije, da bi lahko bili ti povezani s "tujimi osebami", ki poskušajo vplivati na volitve.

"V nedeljo zvečer so nas organi pregona kontaktirali o aktivnostih na internetu, ki so jih nedavno odkrili in za katere verjamejo, da so povezani s tujimi osebami," je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vodja za kibernetsko varnost pri Facebooku Nathaniel Gleicher.

Večinoma v francoskem in ruskem jeziku

V preiskavi so za zdaj identificirali 30 Facebook in 85 Instagram računov, pri katerih so zaznali "usklajeno neustrezno vedenje". "Te račune smo nemudoma blokirali in jih zdaj podrobno preučujemo," je dodal Gleicher.

Skoraj vse računi na Facebooku, ki so jih blokirali, so v francoskem in ruskem jeziku, večina Instagram računov pa je v angleščini, je poudaril in dodal, da so bili nekateri od teh namenjeni predvsem političnim razpravam.

Volitve v ZDA

V ZDA bodo danes vmesne volitve sredi predsedniškega mandata. Največje je zanimanje za volitve v zvezni kongres, katerega sestava bo zaznamovala drugo polovico mandata predsednika Donalda Trumpa. Demokratom, ki tokratne volitve razglašajo za najpomembnejše v sodobni ameriški zgodovini, se obeta prevzem večine v predstavniškem domu.

Prvi govor Donalda Trumpa pred kongresniki | Avtor: EPA EPA

Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno povsem v rokah republikanske stranke. Ta ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.