Svet
7 ogledov

Facebook tožijo tudi Slovenci

Interviewer James Bennet points to an audience member as Facebook CEO Mark Zucke Interviewer James Bennet points to an audience member as Facebook CEO Mark Zucke
Skupina aktivistov Europe-v-Facebook je danes na Dunaju uradno vložila skupinsko tožbo proti Facebooku. Družbenemu omrežju očitajo vrsto kršitev evropske zakonodaje na področju zasebnosti, tudi v povezavi s prisluškovalnimi programi ameriške agencije NSA.

"Od Facebooka zahtevamo, da preneha z izvajanjem množičnega nadzora, objavi razumljivo politiko zasebnosti in da ne zbira podatkov o ljudeh, ki omrežja sploh ne uporabljajo," je v nedavnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal 27-letni aktivist Max Schrems, ki vodi kampanjo.

Tožbo so vložili proti Facebookovi podružnici na Irskem, ki je podvržena evropski zakonodaji in pod katero spadajo vsi svetovni uporabniki, razen ameriških in kanadskih, oz. okoli 80 odstotkov od skupaj 1,35 milijarde uporabnikov.

V skupinski tožbi sodeluje 25.000 ljudi, med drugim tudi okoli 350 iz Slovenije in več kot 1300 iz sosednje Hrvaške.

Zahtevajo odškodnine

Avstrijec Schrems je kampanjo sprožil avgusta lani, zaradi velikega zanimanja pa so po tednu dni število sodelujočih omejili na 25.000. Na "čakalni listi" za morebitne kasnejše tožbe je tako še 55.000 ljudi.

Skupina od ameriškega družbenega omrežja zahteva "simbolično odškodnino" v višini 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 tožnikih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Kot pravijo, je cilj tožbe uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Pri Facebooku izjav v zvezi s tožbo ne dajejo. Tržna vrednost podjetja se trenutno giblje okoli 230 milijard ameriških dolarjev.

Komentarjev 9
  • zdrej 12:32 10.april 2015.

    Kar je na facebooki objavljeno v roku par minut ni več zasebno ampak samo skrito pred svetovno javnostjo, vendar dosegljivo marsikomu. Torej ne drži. Če hočeš skriti, ne sme biti v digitalni obliki.

  • zdrej 12:30 10.april 2015.

    Zbudi se, nič ni zastonj. Te možnosti plačaš s tem, da deliš informacije tistim, ki jih to sploh ne briga. Kaj pa bo potem pa bomo zgleda videli.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:21 09.april 2015.

    Glej zavajanje pa opiranje se na tiste ki se dejansko pozanimajo ane pač ni noben izgovor za zavajajočo prakso.