Svet
37 ogledov

Faraonova smrt pojasnjena

faraon Reuters
Raziskovalci rešili 3000 let staro uganko.

Ramzes III. je Egiptu vladal med leti 1188 in 1155 pr. n. št.. O razlogu za njegovo smrt so doslej le ugibali, sedaj pa naj bi odkrili, kaj je faraona pokončalo. Dokumenti iz tistega časa nakazujejo, da se je v Ramzesovem haremu zgodil puč. Faraonova "obrobna žena" Teje bi za moč celo ubijala, kažejo ugotovitve. Na faraonovem prestolu je namreč želela videti svojega sina in ne sina, ki ga je Ramzes imel s svojo prvo ženo Isis.

Umrl nasilne smrti

Do nedavnega strokovnjaki niso našli dokazov o nasilni smrti, a s pomočjo sodobne tehnike so prišli do novih dognanj in rešili uganko. Albert Zink, strokovnjak za mumije, je prepričan, da so Ramzesu prerezali vrat. To so ugotovili z računalniško tomografijo. Smrtonosna rana na vratu je bila prekrita s povoji. "Takšnega odkritja nismo pričakovali. Prejšnje preiskave namreč niso pokazale ran,“ pravi Zink, ki je poleg tega razkril, da so v Ramzesovi rani našli amulet, ki naj bi imel zdravilno moč. Tipično za stare Egipčane, ki jim je bilo zelo pomembno, da so onostranstvu predali brezhibno truplo, zato so rane velikokrat prekrili.

V kraljevi grobnici so raziskovalci našli tudi truplo neidentificirane mumije, ki ji pravijo "kričeča mumija", šlo pa naj bi za moškega, starega med 18 in 20 let. Genska preiskava je pokazala, da je bil Ramzesov sorodnik, morda gre celo za ostanke princa Pentawerja, Tejeinega sina. Drugo truplo je bilo odeto v umazan kozji kožuh, kar bi lahko pomenilo, da je bil mladenič kaznovan, ker je ubil faraona. Mlajši moški se je obesil, kar naj bi v onostranstvu pomenilo pokoro, kar tej teoriji pritrjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.