Svet
4 ogledov

Farse na volitvah je konec

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po enem tednu konec volitev, na katere so čakali 24 let: Sudanci so za predsednika znova izbrali Omarja al Baširja.

Al Bašir je prejel 68 odstotkov glasov, je danes sporočila volilna komisija. Njegova zmaga je bila pravzaprav že vnaprej znana, saj sta oba njegova glavna protikandidata iz bitke za predsedniški stolček izstopila že pred začetkom volitev.

Za al Baširja je bil to tudi najboljši možen scenarij, saj je zmago nujno potreboval zaradi zapornega naloga, ki ga je lani zanj izdalo Mednarodno kazensko sodišče zaradi zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v sudanski pokrajini Darfur. Zmaga naj bi pokazala, da so obtožbe sodišča lažne.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Opazovalci nezadovoljni
Po ocenah opazovalcev sicer volitve niso dosegle mednarodnih standardov. Na volilnih mestih je bilo veliko kaosa, zgodilo se je nekaj spopadov, nekatere volivce pa naj bi celo zastraševali.

Opozicija je al Baširjevo stranko ves čas obtoževala, da nadzira volitve, volilno komisijo in nasploh vse institucije. Ravno zato naj bi volitve tudi bojkotirali.

Za al Baširja je to moralna zmaga
Al Bašir pa je po razglasitvi volilnih rezultatov dejal, da so Sudanci "dosegli to moralno zmago pred očmi sveta na civiliziran način". Dodal je, da bo težko pričakovani referendum v južnem delu države izveden "po urniku". Takrat naj bi se sicer prebivalci južnega dela države odločali o tem, ali naj se odcepijo od večinsko muslimanskega severa Sudana.

Opozicija pa mu odvrača: "Te številke so priredili, al Bašir ni dobil 51 odstotkov glasov. Njegova kampanja je bila izvedena v enopartijskem sistemu z vsemi temelji policijske države ... Vse je bila farsa."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.