Svet
100 ogledov

FBI je očitno odklenil najbolj znan iphone na svetu

Apple iphone EPA
FBI pravi, da lahko iphone terorista iz San Bernardina odklene tudi brez pomoči Appla. Primer sprožil žolčne debate o zasebnosti uporabnikov.

V ZDA že več kot mesec poteka oster spor med IT gigantom Apple in zveznim preiskovalnim uradom FBI, saj je slednji zahteval, naj mu Apple pomaga odkleniti zakodirani telefon iphone, ki so ga našli pri Rizwan Farooku. Ta je s svojo ženo decembra v San Bernardinu v ameriški zvezni državi Kaliforniji pobil 14 ljudi, bil je simpatizer mednarodnega terorizma.

Policija ga je v streljanju ubila, nato pa ostala pred nerešljivo uganko, kako odkleniti podatke z njegovega telefona. Zato je od Appla FBI zahteval, naj mu ustvari program, ki bo to omogočal, ne da bi ob tem prišlo do izbrisa podatkov. Dodatna zahteva pa je bila, naj Apple ustvari način za hitro preizkušanje različnih kombinacij za odklepanje telefona, s čimer bi si prihranili ročno vnašanje in čakanje na sprostitev novih poskusov. Farook je iphona zaklenil s štirimi znaki, kar pomeni okoli 10.000 različnih možnih kombinacij.

Applov šef Tim Cook je vse doslej zagovarjal stališče, da telefona ne bodo dekodirali, saj bi bil to nevarni presedan, ko bi lahko državni organi kadarkoli zahtevali vdor v zasebne podatke uporabnikov. Skupaj z velikani, kot so Google, Facebook in Microsoft, je Apple zahteval celo razpravo v zveznem kongresu  Washingtonu. 

Tim Cook | Avtor: EPA EPA
Prav danes naj bi na sodišču potekalo novo zaslišanje obeh strani, vendar so na pravosodnem ministrstvu zahtevali odložitev naroka. FBI je namreč sporočil, da je morda našel način, kako bodo v teroristov iphone vdrli brez pomoči Appla, poroča BBC. 

Strokovnjaki menijo, da je FBI očitno ob pomoči kakšne specializirane ustanove ali posameznika uspel razbiti vse iphonove ključavnice. Apple pravi, da ne vedo, na kakšen način bi FBI lahko vdrl v telefon, bo pa v prihodnje gotovo zakrpal luknjo, če jo bo odkril.

Morda najbolj bizarno pri tej zgodbi je Applovo očitanje FBI, da si je sam kriv, da se je iphone zaklenil, saj naj bi bil najprej odklenjen, a ga je nato eden od preiskovalcev pokola in lova na Farooka po pomoti zaklenil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.