Svet
35 ogledov

FBI razkril dokumente o Roswellu

1/5
Žurnal24 main
Preiskovalci, ki so se ukvarjali s primerom, so nekaj časa vodili podrobno preiskavo, nato so jo nenadoma prekinili. Sled njihovega dela so dokumenti, ki dokazujejo, da je ameriška vlada prikrivala resnico.
Fotografije iz leta 1947 ter zadnje objavljene dokumente si oglejte TUKAJ.

Ameriški preiskovalni urad (FBI) je objavil memorandum, ki dokazuje, da so nezemljani leta 1947 dejansko pristali na ozemlju Nove Mehike, ameriške jugozahodne zvezne države, piše časnik Daily Mail. Dokumenti o Roswellu so javnosti dostopni na spletnih straneh preiskovalnega urada.

Med dokumenti je zaslediti izjavo posebnega agenta Guya Hottela, ki je leta 1950 preiskoval primer Roswell in je tudi med podpisniki omenjenega memoranduma. Hottel pripoveduje, da je daljnega leta kot eden izmed preiskovalcev ameriških zračnih sil začel delati pri primeru tako imenovanega letečega krožnika, ki so ga našli na območju Nove Mehike. Poudarimo, da je FBI cenzuriral imena vseh agentov.

Trupla telesne oblike
"V letečih krožnikih so našli tri telesa, ki so bila človeške oblike, a so v višino merila le slab meter. Oblečena so imeli oblačila kovinske barve, ki so spominjala na pilotsko uniformo," je povedal Hottel in dodal, da kot agent, ki je preiskoval primer, ni želel zaključiti preiskave. Dokumenti, ki so se pojavili na spletu, razkrivajo, da je ameriška vlada javnosti zamolčala celotno zadevo. Kritiki se sprašujejo, zakaj so memorandum objavili prav ta trenutek.

 

Leteči krožnik naj bi po vsem znanih informacijah v Roswellu strmoglavil 2. junija leta 1942. Na začetku so javnost preplavile navedbe, da so trupla, ki so jih našli v plovilu, poslali na avtopsijo. Kasneje je vlada vse zanikala. V uradnem poročilu so napisali, da je bil krožnik vremenski balon. Informacije so po poročanju Daily Maila prikrili zaradi nacionalnega interesa. 

Kaj se je zgodilo v Roswellu?
Mac Brazel se je junija leta 1947 vozil proti ranču J. B. Foster z namenom, da bi po močni nevihti pregledal čredo ovac. Na enem izmed pašnikov je zagledal ogromno razbitin. Pobral je enega izmed predmetov in ga pokazal prijateljem, poklical pa je tudi zveznega šerifa Georgea Wilcoxa. Material, ki ga je našel Brazel, je bil podoben kovini, vendar ni reagiral na toploto. Najbolj jih je šokiralo dejstvo, da se je kovina po vsakem dotiku upognila ter se nato vrnila v prvotno stanje. Zaključek je bil enoumen – material je nezemeljskega porekla. Šerif je zaradi najdbe nemudoma poklical vojsko, ki je Brazelu v zameno za izpostavljanje v javnosti ponudila velikodušno nagrado za hrabrost.

Najditelj, ki je čez noč postal zvezda, je moral po določenem času priznati, da se je zmotil ter da material pripada vremenskemu balonu. Brazel ni dobil nikakršne nagrade.

Zanikaj, zanikaj, zanikaj
Trideset let po dogodku je primer Roswell spet začel buriti domišljijo. Znanstveniki, ki naj bi sodelovali pri primeru, so pripovedovali, da je bil najden material del vesoljskega plovila, na katerem so bili vesoljci. Primer je dobil oznako strogo zaupno. Spregovorila je tudi medicinska sestra s področja Roswella, ki naj bi bila priča strmoglavljenju letečega krožnika, videla pa naj bi tudi bitja človeške oblike. Ko so njene izjave preplavile naslovnice, so jo premestili na delo v Veliko Britanijo.

Roswell je vsemu navkljub še vedno eden izmed najbolj prepoznavnih "X primerov" v zgodovini. O zgodbi pripoveduje film, napisane so tudi številne znanstvenofantastične knjige. Roswell ostaja zavit v tančico skrivnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.