Svet
10 ogledov

FBI razkril dosje o Jobsu

Steve Jobs Reuters
Dokumenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) pokojnega ustanovitelja Appla Steva Jobsa opisujejo kot posameznika z vprašljivo odkritosrčnostjo in moralo. Obenem dokazujejo, da je imel Jobs v mladosti težave z mamili.

FBI je v sklopu zakona o dostopnosti do informacij razkril 191 strani dolg dosje o Stevu Jobsu, ki so ga v uradu pripravili leta 1991 v času predsednika Georgea Busha starejšega. Jobs se je takrat namreč potegoval za neplačano mesto predsednikovega svetovalca za izvoz.

V dosjeju so poleg Jobsovih izpolnjenih obrazcev in zaznamkov tudi pričevanja njegovih prijateljev in takratnih poslovnih partnerjev, katerih imena pa so, ker so še živi, v dokumentu zabrisana. Eden od "prijateljev" je tako Jobsov karakter opisal kot zelo varljiv, saj da ni povsem odkritosrčen in pošten. Dodal je še, da Jobs "prikraja resnico in zamegljuje resničnost, da bi le dosegel svoj cilj". Jobs je bil ožigosan tudi kot težek karakter, s katerim je zelo težko delati, o čemer piše tudi biografija, izdana po njegovi smrti. Nadalje so celo preiskovalci sami Jobsa imeli za vzvišenega, ker se tri tedne ni odzval na vabilo na enourni intervju k uradu, poroča Daily Telegraph.

Zadeval se je z LSD

Jobs je sicer na obrazcu obkljukal trditev, da v preteklih petih letih ni uporabljal prepovedanih drog, vendar pa je več prič razkrivalo Jobsova eksperimentiranja konec 60. in na začetku 70. let. Jobs je sicer priznal, da je med drugim jemal LSD.

Nekdo drug pa mu očita, da se je v preteklosti zelo grdo obnašal do svoje dolgo časa nepriznane hčerke in njene matere, da pa je odnos v zadnjem času spremenil. Dosje vsebuje tudi Jobsovo spreobrnitev v budizem.

Bombo jemal kot šalo

V dosjeju je opisan tudi dogodek iz leta 1985, ko je bil Jobs žrtev izsiljevanja z bombo. "Neznani moški je večkrat poklical na Apple in sporočil, da so bila v domove … in ... podtaknjene bombe in da zahteva milijon dolarjev." Jobs se glede na nadaljevanje poročila ni kaj prida vznemirjal zaradi groženj, saj jih ni jemal za resnične. Jobs je sicer prav tega leta po sporu znotraj vodstva zapustil Apple in se vanj vrnil leta 1997.

Delo v Bushevi administraciji je kljub obtežilnim pričevanjem Jobs dobil, a se je že prihodnje leto v Belo hišo vselil Bill Clinton.

Komentarjev 3
  • doggebie.lord 09:59 11.februar 2012.

    To je napisano že v njegovi knjigi tak da ne vidim kaj se spet nekaj naphuje.

  • Bizgec 11:13 10.februar 2012.

    Zanimivo je to, da so tisti, ki so se v 60. in 70. letih na veliko zadevali zdaj v vlogi borcev proti drogam... :)

  • Avatar roksa
    roksa 09:41 10.februar 2012.

    Pa kaj če je jemal LSD.Kdo ga pa te ni v tistih časih, ko so bili hipiji v modi.A pijanci so pa legalno zlo, al kaj!!!!!!!