Svet
44 ogledov

Felix uresničil svoje sanje

Felix Baumgartner
1/16
EPA
Felix Baumgartner je presegel načrtovano višino in varno pristal na tleh. Polet ni minil brez težav. Postavil je več rekordov.

"Ko stojiš na vrhu sveta, postaneš tako ponižen," je na tiskovni konferenci Felix Baumgartner zbral prve vtise po rekordnem dosežku. "Želim se zahvaliti vsem, ki so sodelovali pri mojih sanjah."

S skokom je podrl več rekordov.  43-letni avstrijski skakalec je podrl 52 let star svetovni rekord v skoku z višine: skočil je 39.049 metrov.

Prebil je zvočni zid, najvišja hitrost, ki jo je dosegel, je bila 1,24 macha oziroma 1342,8 kilometra na uro. Ironično pa je, da ni mogel opisati, kakšen je občutek, ko si hitrejši od zvoka: "Težko je opisati, saj nisem čutil. V tej obleki je bilo, kot da bi bil v krsti." Prosti pad je trajal štiri minute in 22 sekund, dolg pa je bil 36.529 metra. Vse podatke mora še preučiti in potrditi Mednarodna aeronavtična zveza.

Silovito vrtenje

Med skokom se je Baumgartner soočil z nekaj težavami. Največja je bilo silovito obračanje po začetku skoka: "Vrtenje je postalo tako silovito, da sem le stežka ugotovil, kako se izviti iz njega. Končno sem ga le obvladal in uspel prebiti hitrost zvoka." Nagajal mu je tudi vezir, na katerem se je nabirala zmrzal.

Do višine dobrih 39.000 metrov ga je ponesel balon, napolnjen s helijem, dvigovanje je trajalo nekaj manj kot dve uri in pol, Felix je bil ves čas v posebni kapsuli. nPristal je vzhodno od mesta Roswell v ameriški zvezni državi Nova Mehika.

Rekorder član ekipe

"Neustrašni Felix", ki se je na podvig pripravljal pet let, je bil  oblečen v posebno obleko pod tlakom. Kakovost obleke je ključnega pomena, saj temperature lahko padejo na –21 stopinj Celzija. Brez zaščite bi njegova kri zaradi tanke atmosfere izhlapela.

Danes ga bodo zbudili že ob 2. uri. "Držimo se zelo natančnega načrta. V vsakem trenutku vemo, kaj se mora zgoditi. Tako ostaneš ves čas osredotočen na delo,“ je povedal član Felixove ekipe.

Felix tik pred skokom | Avtor: Red Bull Stratos Red Bull Stratos

Podrl je 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov in je sedaj član njegove ekipe. Med letom v vesolje sta bila ves čas v stiku, Kittinger ga je spodbujal.

Komentarjev 6
  • Trsten 10:35 18.oktober 2012.

    Je šel delat samomor pa mu ni ratalo. No, saj boo še nekajkrat poiskusil tako kot Tomaž Humar. Ste pa res bedaki, ki podpirate take neumnosti.

  • bober123 18:30 15.oktober 2012.

    Vaš komentar smo izbrisali, ker ni bil v skladu s Kodeksom komentiranja. Uredništvo zurnal24.si

  • agusta 21:19 14.oktober 2012.

    so rekli da s teleskopsko kamero