Svet
11467 ogledov

Fenomen, ki ga strokovnjaki niso še nikoli zabeležili

Vesoljski orkan Youtube
Fenomen, ki ga doslej še niso zaznali; ogromna masa plazme, široka skoraj tisoč kilometrov.

Iz ogromne mase, ki je več ur rotirala v višjih slojih atmosfere Zemlje, so izletavali elektroni. Znanstveniki so pojav poimenovali "vesoljski orkan", saj se je obnašal podobno rotirajočim nevihtam, ki se običajno pojavljajo na Zemlji. Doslej se ni vedelo, da kaj takšnega obstaja tudi v vesolju. 

"Tega nismo pričakovali," je za NBC News povedal Larry Lyons, profesor atmosferskih in oceanskih znanosti na Univerzi v Los Angelesu. Dodal je, da kaj takšnega ni bilo poznano niti v teoriji. 

Znanstveniki iz Kitajske, Združenih držav Amerike, Norveške in Združenega kraljestva so prišli na sled vesoljskemu orkanu, ko so pregledovali satelitske posnetke iz avgusta 2014. 

Spiralna oblika mase je rotirala okrog svoje osi 200 kilometrov nad Severnim polom skoraj osem ur. Tropske nevihte so povezane z ogromnimi količinami energije, vesoljske orkane pa po mnenju strokovnjakov ustvarjajo neobičajno veliki in hitri transferji solarne energije v višje sloje Zemljine atmosfere, je o pojavu povedal Michael Lockwood iz omenjene Univerze v Los Angelesu. 

Nasa orion mars Svet Nasa: To je najpomembnejše odkritje glede življenja v vesolju doslej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bogdan76 16:02 05.marec 2021.

    Toje Božiji sijaj kisega bojijo vsi brezverci in nemorejo mu ubežati božja kazen.