Svet
60 ogledov

Festival odpovedan zaradi posilstev

Festival Bråvalla
1/5
EPA
Glasbeni festival Bråvalla, ki se odvija na Švedskem, so za prihodnje leto zaradi velikega števila spolnih napadov odpovedali.

Policija v Östergötlandu je sporočila, da je dobila prijave štirih posilstev in 23 spolnih napadov, ki so se zgodili na enem največjih glasbenih festivalov v državi. Organizacijo festivala za prihodnje leto so zato odpovedali. Tuji mediji poročajo, da je najmlajša žrtev stara komaj 15 let.

Festival Bråvalla | Avtor: EPA EPA

Švedsko so že pred tem vznemirila številna poročila o posilstvih in spolnih napadih na glasbenih festivalih v zadnjih letih. Lansko leto so lokalni mediji poročali, da je bilo na štiridnevnem festivalu Bråvalla, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč ljudi, posiljenih pet deklet.

 

Letos manj ljudi kot lani

Festival je letos kljub temu izvedli, potekal je med 28. junijem in 1. julijem, so pa prodali sedem tisoč manj vstopnic kot lansko leto, ko je prireditev obiskalo okoli 52 tisoč ljudi.

Festival Bråvalla | Avtor: EPA EPA

Predsdnik švedske vlade Stefan Lötven je napade obsodil in pozval k večjemu nadzoru. "To je odvratno," je dejal. "To so dejanja obupanih moških, ki se morajo ustaviti."

Dodal je, da se je vlada pogovarjala s policijo o povečanju nadzora na podobnih dogodkih.

Policija je sporočila še, da storilci niso organizirane skupine, ampak posamezniki.

Festival Bråvalla | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.