Svet
38 ogledov

Fidel Castro se je ob 90. rojstnem dnevu pojavi v javnosti

Fidel Castro 90 let EPA
Oče kubanske revolucije Fidel Castro se je v soboto ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne po več mesecih znova pojavil v javnosti.

Kubanska televizija je predvajala posnetke Fidela Castra kako na slovesnosti v dvorani Karl Marx v Havani sedi ob bratu Raulu in venezuelskem predsedniku Nicolasu Maduru, poročajo tuje tiskovne agencije. Kakih 5000 gostov je ob tem vzklikalo: "Fidel, Fidel."

Castro, ki je bil v javnosti tokrat prvič od aprila, je deloval slabotno in je ves čas prireditve sedel, poroča britanski BBC. Ogledal si je plesni in pevski nastop otroške skupine, na slovesnosti ob njegovem rojstnem dnevu pa je nastopil tudi pevka slavnega Buena Vista Social Club Omara Portuondo.

Fidel Castro 90 let | Avtor: EPA EPA

Dolgoletni kubanski voditelj, ki se je iz javnega življenja umaknil leta 2006 zaradi slabega zdravja in na čelo države imenoval svojega brata Raula, je pred tem znova napadel ZDA. V prispevku, ki so ga ob njegovem jubileju objavili uradni mediji, je kritiziral ameriškega predsednika Baracka Obamo, ker se med zgodovinskim obiskom na Japonskem maja ni izrecno opravičil zaradi smrti več sto tisoč ljudi v Hirošimi, potem ko so ZDA na mesto odvrgle atomsko bombo med drugo svetovno vojno. Kot "enako zločinskega" je obsodil tudi napad z atomsko bombo na Nagasaki tri dni pozneje 9. avgusta 1945.

Ob tem je spomnil na svoje težave z ZDA, ko je še bil vodja komunistične Kube. "Skoraj smejal sem se Machiavellijskim načrtom ameriških predsednikov," je zapisal v članku, ki je bil objavljen v petek pozno zvečer.

Po podatkih kubanskih obveščevalnih agencij je med letoma 1959 in 2000 preživel 634 poskusov atentatov, med katerimi so bili številni naročeni s strani ameriških uradnikov.

Fidel Castro je v svojem prispevku tudi opozoril na nevarnost prenaseljenosti planeta, kar je označil za največjo grožnjo v zgodovini človeštva.

Fidel Castro 90 let | Avtor: EPA EPA

V prispevku za časnik komunistične partije Granma pa se je zahvalil za čestitke in darila, ki jih je prejel ob rojstnem dnevu. "To mi daje moč, da odgovorim z idejami, ki jih bom delil s člani stranke in tesno povezanimi organizacijami," je zapisal.

Kuba je visoki jubilej svojega dolgoletnega voditelja ta mesec obeležila že na več načinov, med drugim s fotografskimi razstavami o njegovem življenju in najdaljšo cigaro na svetu. V Castrovo čast je kubanski proizvajalec cigar Jose Castelar v petek dokončal nič manj kot 90 metrov dolgo cigaro.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:21 14.avgust 2016.

    Viva la revolución, viva El Commandante!