Svet
6 ogledov

Fidel v akvariju

1/5
Žurnal24 main
Fidela Castra je očitno zadnje dni nemogoče obdržati za štirimi zidovi; zadnji izlet je opravil v nacionalni akvarij, kjer je gledal delfine.

Potem ko se Fidel Castro štiri leta sploh ni pojavljal v javnosti, obisk akvarija predstavlja že njegovo četrto pojavljanje pred objektivi v kratkem času.

Kako se je nekdanji predsednik znašel pred objektivi fotografov; v zadnjih štirih letih jih v njegovi bližini skoraj ni bilo.

Castro je najbrž edini svetovni državnik, katerega obisk v akvariju postane globalno pomembna novica. Gre predvsem zato, da se je zadnje štiri leta ugibalo, v kakšnem zdravstvenem stanju je 83-letnik, in se pri tem špekuliralo tudi o njegovi smrti. Zaradi zdravstvenih težav je moral El Comandante oblast sprva začasno, nato pa trajno predati svojemu bratu Raulu.

Ob obisku tudi resno
Castro je v nacionalnem akvariju gledal predstavo delfinov in se pogovarjal z zaposlenimi; nagovoril je tudi peščico obiskovalcev, ki jim je povedal, da je kot otrok lahko dve minuti držal dih pod vodo in kako je ob neki posebni priložnosti plaval z delfini.

Kljub sproščenemu obisku se je upokojeni predsednik vendarle dotaknil tudi resnih tem; spomnil je, da bi spopad ZDA in Izraela z Iranom svet pahnil v jedrsko vojno, in opozoril na nevarnost ekoloških katastrof in globalnega segrevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.