Svet
8 ogledov

Fidelov duh ostaja

Raul Castro reuters Žurnal24 main
Dan po izvolitvi za predsednika države je 76-letni Raul Castro napovedal manjše spremembe v vodenju države, ki jo je zadnjih 50 let vodil Fidel Castro.
Raul Castro je za pomoč pri vodstvu države, ki hrepeni po spremembah, ohranil večino starih kadrov. Med njegove prve naloge spadata izboljšanje življenjskega standarda prebivalstva in zagotovitev zadostne količine hrane.

Pri tem naj bi mu pomagal podpredsednik Jose Ramon Machado Ventura , zapriseženi komunist, ki je v boju za podpredsedniško mesto premagal Carlosa Lageja , bolj naklonjenega reformam.

"Raul je okoli sebe zbral predstavnike stare garde. A tudi oni bodo prej ali slej umrli in potem bo problem," je Castrovo odločitev komentiral voznik taksija Manolo . Mladina, ki pozna samo Fidelovo Kubo, je pohvalila njegovo odločitev, da odstopi. "Ljudje so zadnjih 50 let Kubo povezovali s Fidelom, zato bo ta nenadna sprememba lahko težavna," meni 20-letna študentka Maidolys . "Z napredkom bodo ljudje sprejeli spremembe."

Castrova vladavina je pustila neizbrisen pečat. © AFP

 
Nenadomestljivi Fidel
Raul napoveduje zmerne spremembe. Vlada naj bi postala bolj učinkovita, potrebna bo revalvacija pesa, prav tako pa bo treba umakniti nekatere omejitve, za kar pa je potreben čas. Raul še naprej ostaja zvest socialističnim načelom, vsa pomembna vprašanja pa bo reševal skupaj s starejšim bratom. "Fidel je Fidel. Fidel je nenadomestljiv," je povedal Raul.


Kozmetični popravki ne bodo dovolj
Analitiki menijo, da bo do spremembe, ki jih bo uvedel Raul, postopne in premišljene. "Menim, da bo Raul v bližnji prihodnosti uvedel nekaj manjših sprememb," je dejal Archibald Ritter , poznavalec kubanskih razmer. Castra je pozval, naj poskrbi za umik omejitev za male podjetnike. "Učinek bi bil dobrodejen, povračilo pa bi bilo takojšnje."

Carmelo Mesa-Lago , profesor na Univerzi v Pittsburghu, opozarja na nezadovoljstvo Kubancev, ki izvira iz stanja njihove ekonomije. "Raul je odprl Pandorino skrinjico. Samo obrobni, kozmetični popravki, bodo povečali nezadovoljstvo med ljudmi."

Jose Oro , nekdanji član kubanske vlade, ki je pred 17 leti prebežal v ZDA, meni, da bo ključno vlogo odigral Lage. "Carlos Lage je človek, ki vodi kubansko ekonomijo. Je praktičen človek, ki razume, da 12 milijonov Kubancev potrebuje tri obroke dnevno, ne pa govora o socializmu in marksizmu."

 

Embargo že 48 let

Enostranski embargo je v veljavi že od leta 1960, prav tako pa državi že dalj časa nimata diplomatskih stikov. 

Embargo proti Kubi ostaja
Stališče ZDA glede embarga se ne bo spremenilo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je dejala, da ima Kuba zgolj novega voditelja, sprememb za kubansko ljudstvo pa še ni videti. "Upamo, da bodo lahko začeli pot demokracije. Še naprej bomo podpirali njihova prizadevanja za boljšo prihodnost, vendar pa predsednikovo stališče do embarga proti Kubi ostaja nespremenjeno," je še dejala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.