Svet
12 ogledov

Filipine stresel močan potres

Potres. Žurnal24 main
Osrednji del Filipinov je stresel potres z magnitudo 6,8. Najmanj pet ljudi je umrlo, med njimi tudi otrok. Potres je povzročil veliko gmotno škodo, oblasti so razglasile nevarnost cunamija.

Po podatkih filipinskega inštituta za vulkane in potrese v osrednjem delu Filipinov obstaja nevarnost do metra visokih popotresnih valov. Epicenter potresa je bil blizu mesta Tayasan z okoli 32 tisoč prebivalci. Tam je umrl tudi otrok, saj se je okoli hiše zrušila betonska ograja.

Predstavnik lokalne civilne zaščite je dejal, da je poškodovanih več hiš, vendar pa zaenkrat zaradi stalnih popotresnih sunkov ne morejo vanje, da bi ugotovili, ali je potres terjal še kakšno žrtev.

V mestu Guihulngan je potres sprožil zemeljski plaz, ki je zasul več hiš. V njih so umrli štirje ljudje, reševalci pa iščejo še najmanj 29 ljudi.

Potres so čutili tudi v drugem največjem filipinskem mestu Cebu, kjer je tresenje tal trajalo približno pol minute.

Filipini ležijo na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti. Leta 1990 je v potresu v Luzonu umrlo okoli dva tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.