Svet
41 ogledov

Filipini: uničevalni pohod tajfuna Megi

tajfun megi, Filipini
1/12
Žurnal24 main
V divjanju tajfuna Megi na Filipinih je umrlo najmanj 13 ljudi. Megi je na poti proti Kitajski ob obali Tajvana potopila tovorno ladjo. Umrl je en človek.

V primerjavi z zadnjimi leti je Megi eden izmed najmočnejših tajfunov. Gmotna škoda je ogromna, saj so porušeni številni domovi, več krajev je ostalo brez elektrike, prekinjene pa so tudi telefonske zveze.

Močno neurje se preko otoka Luzon trenutno premika proti južni obali Kitajske. V Vietnamu in na severu Tajske pa se ob tem soočajo z naraslimi vodami. Poplave so po zadnjih podatkih zahtevale 31 življenj, 23 ljudi pa še pogrešajo.

Fotografije posledic divjanja tajfuna si oglejte v GALERIJI.

Megi je na poti proti jugu Kitajske ob obali Tajvana potopila tovorno ladjo. En član posadke je utonil, 21 so jih rešili. Na kitajskem otoku Hainan so oblasti že evakuirale sto tisoč prebivalcev.

Uničena riževa polja na Filipinih
Kot smo že omenili, je tajfun največ škode povzročil na Filipinih, saj je tam tudi začel svoj "morilski pohod". Oblasti so sprva napovedovale veliko škodo v kmetijstvu, a kot kaže škoda ne bo tako velika, kot je sprva kazalo.

Po podatkih kmetijskega ministrstva je bilo v divjanju tajfuna uničenih najmanj deset odstotkov riževih polj v dolini Cagayan, ki velja za drugo največjo kmetijsko obdelovalno površino na Filipinih. Kljub temu pa ocenjujejo, da riža ne bo treba uvažati iz drugih držav.

Tajfun Megi je v zadnjih štirih letih največji tajfun, ki je prizadel Filipine. Njegova moč je bila pete stopnje, veter pa je ob dosegu vzhodne obale Luzona pihal s hitrostjo 250 kilometrov na uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.