Svet
12 ogledov

Filipinski predsednik obljubil pomoč

Filipini tajfun EPA
Filipinski predsednik Benigno Aquino je danes prvič obiskal kraj na vzhodu države, ki je prvi občutil divjanje tajfuna Haiyan minuli teden. Pri tem je obljubil, da bo vlada pomagala obnoviti območja, ki jih je prizadel silovit tajfun.

Benigno Aquino je dejal, da bo vlada, na katero letijo kritike zaradi počasnega odziva na katastrofo, "obrnila vsak kamen, da bi našla način, da vam da, kar potrebujete". "Toda obnavljati morate začeti tudi sami, okrevanje bo tako hitrejše," je sporočil lokalnim oblastem v obmorskem kraju Guiuan s 47.000 prebivalci, kjer je tajfun ubil 99 ljudi, 16 jih pogrešajo.

Nočejo biti odvisni le od pomoči

Kot je dejal, bo v prihodnjih dneh obiskal tudi druga prizadeta območja in preveril, kako poteka razdeljevanje pomoči in odpravljanje posledic katastrofe.

"Ljudje tukaj si želijo nazaj svoja življenja, nočejo biti odvisni samo od pomoči," je dejal župan kraja Christopher Sheen Gonzales, ki je predsednika seznanil z razmerami. "Odločeni smo obnoviti svoje mesto," je dodal.

Aquino naj bi je iz Guiuana odpravil v Tacloban, glavno mesto najhuje prizadete pokrajine Leyte, kjer poteka najobsežnejša operacija za pomoč žrtvam. V tej pokrajini je tajfun ubil 3017 ljudi, 1066 jih pogrešajo. Brez strehe nad glavo je ostalo skoraj milijon ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.