Svet
12 ogledov

Filmski pobeg kitajskega aktivista

Chen Guangcheng Reuters
Kitajski aktivist in odvetnik Chen Guangcheng se je po filmskem pobegu iz hišnega pripora zatekel na ameriško veleposlaništvo v Pekingu. Ali bo zaprosil za političen azil, ni znano.

40-letni slep aktivist je iz hišnega pripora na svojem domu v provinci Shandong pobegnil v petek zvečer. Sam pobeg je sicer načrtoval že več mesecev. Pred pazniki se je namreč več mesecev pretvarjal, da spi cele dneve in jim tako dal občutek, da si ne želi več pobegniti. Pazniki so tako postali manj pozorni in aktivist je samo čakal na pravi trenutek.

V petek se mu je tako uspelo izmuzniti paznikom, splezati čez zid, ki obroža njegovo hišo in se zmenil s prijateljem, da ga odpelja v Peking na ameriško veleposlaništvo, poroča Daily Telegraph.

"Kot vem, se on nahaja na ameriškem veleposlaništvu, najbolj varnem kraju na Kitajskem. Nisem siguren, če bo zaprosil za političen azil. Ne vem, če si še želi ostati na Kitajskem," je dejal aktivistov prijatelj Hu Jia. Guangcheng, ki je slep že od rojstva, bi lahko zaradi tega sprožil diplomatski spor med ZDA in Kitajsko.

Obisk ameriške državne sekretarke Hillary Clinton prihodnji teden v Pekingu bo zagotovo minil v znamenju pobega kitajskega aktivista, saj bodo Kitajci zagotovo zahtevali izročitev 40-letnega aktivista. Ameriške oblasti sicer primera ne želijo komentirati, so pa dejale, da "jih je vedno skrbelo" za primer Guangchenga.

Pobegli aktivist je medtem v javnost že posredoval videoposnetek, na katerem prosi kitajskega premierja Wen Jiabaja, da naj kaznuje paznike, ki so njega in njegovo družino fizično zlorabljali med 20-mesečnim priporom.

"Njihova dejanja so bila tako kruta, da zelo škodujejo ugledu Komunistične partije," trdi aktivist prek videa, objavljenega na Youtubu. Vlado med drugim tudi prosi, da zaščiti njegovo družino. "Moj odhod bi lahko povzročil, da bi hčerko in ženo doletelo hudo maščevanje," je dejal. V sami hiši, v kateri je bil priprt Guangcheng, se še vedno nahajajo njegova žena, mati in šest let stara hčerka.

Policija je medtem že priprla ženo aktivistovega prijatelja Hu Jia, njegove brata in nečaka. Obtožuje jih namreč, da so pomagali pri pobegu 40-letnika.

Komentarjev 1
  • ghz891 14:32 28.april 2012.

    A o Bo Xilai-u pa ne boste nič napisali?