Svet
11 ogledov

Finančna pomoč EU za begunce je neresna

Ivica Dačić EPA
Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes kritiziral po njegovem nepopolno in neenotno begunsko politiko držav članic EU.

Finančno pomoč v višini 1,7 milijona evrov, ki jo je EU ponudila Srbiji in Makedoniji za spopad z migracijskimi pritiski, pa je ocenil za neresno.

V luči možnosti, da bi lahko članice EU, še posebej Madžarska, migrante pošiljale nazaj v Srbijo, je Dačić danes dejal, da Srbija zagotovo ne bo gradila zidov na svojih mejah, tako kot je za zajezitev migrantskih valov storila ravno madžarska soseda.

"Zahtevamo, da EU jasno opredeli svojo politiko," je povedal Dačić po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Po njegovih besedah nepopolna pravila pri begunski problematiki vodijo v to, da se vsaka država unije sedaj na svoj način spopada s tem vprašanjem.

Nekatere države beguncev ne registrirajo, da jih tja ni mogoče vrniti

Dačić je kritiziral dejstvo, da v nekaterih državah migrantov in beguncev sploh ne registrirajo, kar pomeni, da jih tja recimo sosednje države ne morejo vrniti. "A to pomeni, da naj tudi Srbija tega ne počne?" je vprašal Dačić.

V Srbiji so od začetka leta registrirali okoli 115.000 beguncev in migrantov. Madžarska pa je nedavno zaostrila svojo azilno politiko, kar bo verjetno omogočilo hitrejšo vrnitev migrantov v sosednjo Srbijo, od koder so prišli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:12 02.september 2015.

    Ja zaenkrat zgleda da smo slovanski narodi bolj prijazni do beguncev kot pa germanski in pa uralski narodi.

  • Marine Nicolson 20:22 02.september 2015.

    V Budimpešti migrantje še naprej protestirajo http://on.fb.me/1N38lvJ

  • h3o 19:32 02.september 2015.

    kdor ima migrante, ima strošek! Ti američani in bradati islamajzarji povzročajo stroške evropi! Skrajni čas, da se naredi doli že nek red in da se ga tudi vzdržuje. Za plačilo jim pa vzamemo nekaj nafte!