Svet
8 ogledov

Finančnemu sektorju nataknili uzde

Finančni svet se je na vse pretege upiral dodatni regulaciji. Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški senat je podprl reformo finančnega sektorja ZDA, ki je po besedah finančnega ministra Timothy Geithnerja največja po veliki depresiji.

Z novimi reformami naj bi zmanjšali tveganje, ki so ga banke prevzele nase s poslovanjem z izvedenimi finančnimi instrumenti, piše BBC. Prav zaradi tveganosti tovrstnih instrumentov nova zakonodaja predvideva tudi ustanovitev posebne agencije, ki bo nadzirala izdajanje posojil fizičnim osebam, postavlja pa tudi nova pravila za kompleksne finančne instrumente.

Ustanovljen bo tudi nov urad za zaščito porabnikov s širokimi pooblastili, ki bo lahko ustavil sporne prakse kreditiranja. Velike banke bodo morale po novem dati na stran precej več kapitala za primere, da določena posojila ne bodo odplačana. Vendar ta določba vsebuje časovni zamik, saj jo bodo morale banke začeti upoštevati šele po preteku petih let.

Banke prav tako ne bodo mogle več uporabljati svojega lastnega denarja za trgovanje na finančnih trgih (proprietary trading), za tvegane posle pa bodo lahko uporabile zgolj tri odstotke svojega kapitala. Nov 2.300 strani dolg zakonski sveženj mora sedaj potrditi le še predsednik Barack Obama, kar bo poleg zdravstvene reforme največji notranjepolitični podvig njegove administracije v tem mandatu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.