Svet
28 ogledov

Finska: Prosilci za azil bodo morali delati. Tudi brezplačno.

Begunci v Nemčiji EPA
Finska vlada je včeraj objavila, da bo s strani prosilcev za azil zahtevala, da delajo tudi brez plačila in da osvojijo znanje o finski kulturi.

Finski premier Juha Sipila je po včerajšnjem zasedanju vlade novinarjem povedal, da bo glede migrantske politike Finska sprejela nekaj ukrepov, ki bi zajezila val novih in nenadzorovanih prihodov, poročajo agencije.

Med drugim bodo Finci redno ocenjevali stanje v državah, iz katerih so prišli prosilci za azil; to bodo storili najmanj dvakrat letno in v kolikor bo na podlagi zbranih podatkov ugotovljeno, da niso več izpolnjeni pogoji za odobritev azila, bodo azilantom gostoljubje odrekli. Včeraj je Finska že sprejela odločitev, da poslej več ne bodo odobravali zatočišče ljudem, ki prihajajo iz južnega in vzhodnega Afganistana.

Na Finskem je letos 32 tisoč migrantov prosilo za azil; kot je včeraj povedal premier Sipila se ocenjuje, da bosta dve tretjini prošenj odobreni, ostale prosilce pa bodo po hitrem postopku vrnili v matične države.

V skandinavski državi se razrašča antimigrantsko razpoloženje, celo nasilje zoper prišleke. Da bi v javnosti popravili odnos do migrantov, bodo slednje zaposlili. "To niti ne bodo nujno plačana dela. Lahko da bodo delali na prostem, vzdrževali tudi privatna zemljišča. Bolj ko so ljudje brez dela, bolj so frustrirani," je pri tem povedal finski minister za delo Jari Lindstrom. Natančni načrt zaposlovanja migrantov javnosti še ni znan.

Komentarjev 22
  • patiana 07:51 10.december 2015.

    Kako delali zastonj? Izračunaj si koliko stane tvojo družino na mesec stanarina, voda, elektrika, prehrana, zdravnik, jezikovni tečaji oz. izobraževanja, oblačila ... Oni to dobijo zastonj.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:05 09.december 2015.

    Ne razumem kaj je narobe s tem da jih naredimo koristne?

  • McBobo 18:18 09.december 2015.

    Povdarek je, da jih "bodo po hitrem postopku vrnili v matične države".Se pravi, da jih ne bodo prekladali v sosednje države, od koder so prestopili mejo, ampak jih bodo direktno dostavili domov. Tako bi morale vse države članice EU ...prikaži več narediti, ne pa da se prepušča državam na zunanjih mejah schengena, pa naj se same znajdejo. Zato pa sedaj imamo to, kar imamo. Za to so krivi mlahavi politiki.