Svet
2277 ogledov

Finska z zelo nizkimi številkami. V čem je njena skrivnost?

Koronavirus na Finskem
1/5
Epa
Finska zaenkrat v Evropi primer uspešnega boja proti covidu-19.

Medtem ko se milijoni ljudi po Evropi soočajo z novimi omejitvami za zajezitev vse višjega števila okužb z novim koronavirusom, Finska kljubuje trendu - raven širjenja okužb pada, odnos prebivalcev do ukrepov pa je med najbolj pozitivnimi na vsej celini.

Čeprav je velik del mednarodne pozornosti usmerjen v svojevrsten pristop do epidemije bližnje Švedske, je Finski potihoma uspelo ohraniti raven okužb do petkrat pod evropskim povprečjem, število smrti zaradi covida-19 glede na število prebivalcev pa predstavlja desetino smrti pri njeni švedski sosedi.

Koronavirus na Finskem | Avtor: Epa Epa

Finska je v zadnjih dveh tednih zabeležila 45,7 novih primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar je glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) najmanj v EU, obenem pa je Finska edina država v uniji, kjer se je širjenje virusa glede na predhodno 14-dnevno obdobje celo upočasnilo.

Glavni epidemiolog v državi Mika Salminen je minuli teden priznal, da so bile razmere videti zaskrbljujoče, ko se je oktobra pojavila hitra rast okužb. "A jasno je, da je vrhunec že mimo," je dodal.

Učinkovit način testiranja in aplikacija

Oblasti tovrsten razplet pripisujejo hitremu ukrepanju vlade, ki je marca vključevalo dvomesečno zaprtje družbe in prepoved potovanja v in iz prestolnice. Odtlej se je država v pretežni meri spet odprla, razvili so učinkovit sistem testiranja in sledenja, ki se vrti okrog aplikacije za pametne telefone. Aplikacijo Corona Flash si je v državi s 5,5 prebivalci naložilo 2,5 milijona ljudi.

Koronavirus na Finskem | Avtor: Epa Epa

Tako kot v drugih nordijskih državah je visoko zaupanje v oblasti na Finskem prineslo le malo upiranja vladnim ukrepom. Ne le, da jim Finci sledijo, glede na raziskavo Evropskega parlamenta iz minulega tedna je kar 23 odstotkov vprašanih v državi menilo, da so jim dejansko izboljšali življenje.

Visoko digitalizirana družba

AFP kot enega od verjetnih razlogov za to navaja relativno enostaven prehod na delo od doma v družbi, ki velja za visoko digitalizirano. Svojo vlogo pa je najbrž odigral tudi nacionalni značaj Fincev, ki jih pogosto označujejo za zadržane in navdušene bolj nad preživljanjem časa zunaj kot v zaprtih prostorih.

Obenem naj bi zaprtje le še poslabšalo težave z duševnim zdravjem, s katerimi se že sicer spopada eden od petih prebivalcev Finske, kar je največ med članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Na ulicah Helsinka le redki z maskami

Število kupcev in obiskovalcev restavracij na ulicah Helsinkov deluje skorajda enako kot v času pred epidemijo. Zaščitne maske nosijo le redki, čeprav jih oblasti od nedavnega priporočajo.

Koronavirus na Finskem | Avtor: Epa Epa

Finsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za 6,4 odstotka, kar je precej manj od povprečja v EU, ki znaša 14 odstotkov. Najhujši udarec je doživel gostinski sektor, v katerem so zaradi še vedno uveljavljene omejitve polovične zasedenosti in krajšega odpiralnega časa izgubili številna delovna mesta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 11:15 04.november 2020.

    Eno je Finska, drugo pa fašistična demonska Slovenija z diktaturo na čelu in gestapovci po celi državi, da lovijo pridne in delovne državljane, migranti pa veselo korakajo čez mejo v obljubljeno deželo Butalee in v ostalo EU.

  • munja 10:58 04.november 2020.

    Ovca, pojdi se past na Finsko, tam te ne bo virus dohitel. Virus pa širijo tisti, ki se ne držijo ukrepov, ne pa Janša. Kdaj bo to jasno? Tistim brez možganov, najbrž nikoli.

  • Avatar ovca
    ovca 10:28 04.november 2020.

    "Tako kot v drugih nordijskih državah je visoko zaupanje v oblasti na Finskem prineslo le malo upiranja vladnim ukrepom."-citirano. Jajo, štekaš v čem je problem???? Očitno še vedno ne!