Svet
25 ogledov

Finsko sodišče dokončno zavrnilo obtožbe v primeru Patria

patria oklepnik bobo Žurnal24 main
Finsko prizivno sodišče v Turkuju je danes dokončno zavrnilo obtožbe proti četverici visokih predstavnikov orožarskega podjetja Patria zaradi sumov podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov.

Nekdanji visoki uslužbenci tega finskega orožarskega podjetja so bili obtoženi podkupovanja slovenskih predstavnikov za pridobitev 278 milijonov evrov vrednega posla leta 2006. 

Tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb v zadostni meri, zato jih je sodišče zavrnilo kot neutemeljene, je sporočilo sodišče.

Prizivno sodišče v Turkuju je praktično ponovilo sodni proces proti peterici, ki je bila 30. januarja lani na prvi stopnji oproščena obtožb, ker da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb preko razumnega dvoma.

A tožilstvo se je na razsodbo pritožilo, pritožbeni postopek pa je trajal od februarja do aprila letos. 

Sodba je postala pravnomočna

Glavni finski tožilec v tem primeru Jukka Rappe je povedal, da je z objavo razsodba prizivnega sodišča postala pravnomočna. Pritožba na vrhovno sodišče je možna le v primeru, če vrhovno sodišče to dovoli. Do tega pa načeloma pride le v precedenčnih primerih, kar je po mnenju Rappeja v primeru Patrie malo verjetno.

Na zatožni klopi so se sicer znova znašli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi, za katere tožilstvo zahteva po dve leti zaporne kazni. Za glavnega finančnega direktorja Kaija Nurmija je tožilstvo nadaljnji pregon opustilo, sicer pa zahteva še pol milijona evrov kazni za Patrio.

Janša: "Murgelski veliki pok se je tudi na Finskem razblinil"

Na odločitev prizivnega sodišča se je na Twitterju odzval šef SDS Janez Janša, ki je zapisal, da se je murgelski veliki pok izvožen na Finsko razblinil in da počasi prihaja čas plačila. 

jj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

Uslužbenci so bili v primeru prodaje oklepnikov Hrvaški obsojeni 

Hulkkonen in Niittynens sta bila sredi februarja letos na prvi stopnji obsojena na 20 mesecev pogojne kazni, Patria pa na plačilo 297.000 evrov kazni tudi zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški.

Vrednost pogodbe s Hrvaško iz leta 2007 je bila 112 milijonov evrov.

Prizivni postopek v hrvaškem primeru, ki je bil sprva celo združen s slovenskim, bo potekal med 21. oktobrom in 25. novembrom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • encijan 08:28 01.julij 2015.

    Saj se ti bo še žolć razlil, pazi!!

  • bfilipe 07:44 01.julij 2015.

    nategnu teg musliman mater hlapčevsko plebejsko, zato si pa takšen zmedenec ven prišel..nimaš pojma in se utapljaš v levodesnem sovraštvu k te furajo k poldeta s temi zgodbicami ..to so pač zgodbe za omejene ..ki ne sprevidijo da so vsi iz istega gnezda

  • Žurnalček 20:52 30.junij 2015.

    Tkole bomo rekel ! Denar , ki je sedel na bančni račun Ridela v Avstriji ni bil moj , niti ni bilo mojih tistih pol miljona, s katerim se je šopiril Wolf. Mislim , da sem bil dovolj jasen !