Svet
14 ogledov

Firefox četrtič v boj za pogačo

Po podatkih Mozille si je do danes do 22. ure Firefox naložilo že več kot 28 tis Žurnal24 main
Najnovejšo različico Firefoxovega brskalnika si je v enem dnevu naložilo že na milijone uporabnikov po vsem svetu, vseeno pa so v primerjavi s predhodnikom uporabniki bolj zadržani.

Mozilla je včeraj predstavila Firefox 4, ki v zadnji generaciji tega drugega najbolj priljubljenega brskalnika na svetu obljublja hitrejše in varnejše delovanje ter podporo novim trendom v programskem jeziku za internet.

TUKAJ lahko v živo spremljate, kako poteka nalaganje Firefoxa 4 po svetu.

Po vzoru največjega in prav tako še zelo svežega tekmeca Internet explorerja 9 (IE 9) je med novostmi najpomembnejša podpora za jezik HTML 5, saj Firefox 4 grafični strojni opremi na računalnikih omogoča pospešeno prikazovanje kompleksnih vsebin.

Težka bitka s konkurenco
V prvih 24 urah je zastonjski Firefox 4 na svoje računalnike resda naložilo 5,5 milijona uporabnikov, a njegov predhodnik je po predstavitvi leta 2008 v enakem času prepričal kar 8 milijonov uporabnikov. Manjše zanimanje po poročanju BBC-ja v Mozilli pripisujejo splošni dostopnosti beta različice Firefoxa 4 že pred nekaj meseci, dejstvo pa je tudi, da tržni delež Firefoxa upada, predvsem na račun vse bolj priljubljenega Googlovega Chroma.

Februarja je tako Firefox uporabljalo 21 odstotkov vseh uporabnikov interneta, kar je tri odstotke manj od vrhunca iz leta 2009. Tudi IE, ki s 56 odstotki še vedno dominira, stalno izgublja delež. V letu dni se mu je tako zmanjšal za 12 odstotkov, medtem ko je Chrome, prvič predstavljen pred dvema letoma in pol, na začetku leta že presegel mejnik 10 odstotkov.

Prednost v XP-jih
Analitiki menijo, da je prednost Firefoxa 4 v primerjavi z IE 9 predvsem dejstvo, da zadnji IE deluje le z operacijskimi sistemi Windows vista in 7, čeprav ogromno uporabnikov, zlasti iz poslovnega sveta, ostaja na različici XP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.