Svet
21 ogledov

"Fiskalna avtonomija Katalonije ne bo rešila krize"

Mariano Rajoy Reuters
V Barceloni se je danes več kot milijon ljudi udeležilo pohoda za neodvisnost Katalonije in oblasti v Madridu obtožilo, da poskušajo to bogato špansko regijo potegniti v spiralo krize. Pohod je potekal pod geslom "Katalonija, nova evropska država".

Udeleženci pohoda, ki so ga začeli na osrednjem trgu, končali pa pred regionalnim parlamentom, so v mesto prišli z okoli tisoč avtobusi iz vseh delov Katalonije in s tem tudi obeležili današnji praznik te regije. Po podatkih policije se je pohoda, ki je minil mirno, udeležilo 1,5 milijona ljudi.

Predsednik katalonske vlade Artur Mas je ob tej priložnosti opozoril, da bo – če z oblastmi v Madridu ne bodo dosegli dogovora glede gospodarskih vprašanj in reševanja krize v državi – "odprta pot Katalonije za svobodo".

Dolg Katalonije manjši od Španije

O tako imenovanem fiskalnem paktu s španskim premierjem Marianom Rajoyjem se bo Mas pogovarjal 20. septembra. Baskija sicer že ima pravico do lastne davčne politike in njen dolg uživa višjo bonitetno oceno kot drugi del države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.