Svet
12 ogledov

Fitch znižal bonitetno oceno Kitajski

Fitch bonitetna agencija EPA
Bonitetna agencija Fitch je v torek znižala oceno dolgoročnega dolga Kitajske v juanih z AA- na A+, torej iz najvišjega v zgornji srednji razred. V agenciji so se za ta korak odločili, ker so ocenili, da se tveganja za finančno stabilnost drugega največjega gospodarstva na svetu povečujejo.

Kot so pojasnili v Fitchu, se obseg kreditiranja na Kitajskem po letu 2009 povečuje "občutno hitreje" kot obseg bruto domačega proizvoda (BDP). Obseg posojil naj bi se med koncem leta 2009 in junijem 2012 hitreje krepil le še v Katarju.

Konec lanskega leta naj bi tako posojila kitajskemu realnemu sektorju dosegla že 135,7 odstotka BDP, kar Kitajsko med hitrorastočimi gospodarstvi postavlja na tretje mesto. Skupni obseg posojil naj bi medtem lani znašal že 198 odstotkov BDP, potem ko je bil leta 2008 pri 125 odstotkih BDP.

Množijo se tudi druge oblike kreditiranja

V Fitchu so spomnili, da se na Kitajskem močno množijo tudi druge oblike kreditiranja zunaj bank, s tem pa se povečuje tveganje za finančno stabilnost države.

Kitajski bančni sektor je po navedbah vodje oddelka Fitcha za kitajske finančne institucije Charlene Chu zelo izpostavljen t. i. bančništvu v senci. Z navadnimi bankami je namreč povezanih kar 80 odstotkov dolga tovrstnega bančništva.

"Transparentnost v zvezi s tem, kam gre denar in od kod prihaja, je zelo pomanjkljiva," je izpostavila med telekonferenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.