Svet
18 ogledov

Fitch znižal bonitetno oceno Sloveniji

Fitch EPA
Bonitetna ocena Fitch je Sloveniji znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti za eno stopnjo z A- na BBB+. Obeti ostajajo negativni. Kot razlog za znižanje agencija navaja poslabšanje makroekonomskih in proračunskih razmer v državi.

Fitch ugotavlja, da so se makroekonomski izgledi od avgusta lani, ko je nazadnje spremenil oceno za Slovenijo in jo poslabšal prav tako za eno stopnjo, spremenili. Sedaj agencija Sloveniji napoveduje, da se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) letos skrčil za dva odstotka, prihodnje leto pa za 0,3 odstotka. Ob tem agencija napoveduje, da se bo javni primanjkljaj države z lanskih štirih odstotkov BDP letos zvišal na pet odstotkov BDP, izhaja iz poročila, objavljenega na spletni strani agencije.

Vsi ti izgledi ter stroški, ki bodo posledica dokapitalizacij državnih bank, ter garancij, ki jih bo država dala za t.i. slabo banko, bodo po ocenah agencije dvignile javni dolg na 72 odstotkov BDP v obdobju 2013-2014.

Ocenjujejo, da potrebujemo 2,8 milijarde

Fitch navaja, da je med njihovimi ocenami in ocenami slovenske vlade, koliko bo država potrebovala za sanacijo bank, precejšen razkorak. Agencija ocenjuje, da bo za nadaljnje kapitalske injekcije potrebnih 2,8 milijarde evrov ali osem odstotkov BDP. Od tega bo morala država dve milijardi evrov vložiti le v tri največje slovenske banke, ki so v večinski lasti države. To pa je dvakrat več od vladnih ocen, dodajajo.

Bonitetna hiša Moody's je oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1 znižala konec aprila, ko je morala država odložiti predvideni zaključek izdaje slovenske dolarske obveznice. Standard & Poor's pa je bonitetno oceno Slovenije znižal za eno stopnjo z A na A- sredi februarja, vendar pa je obete iz negativnih spremenil v stabilne.

Komentarjev 2
  • nina 06:42 18.maj 2013.

    Naj jih dokapitalizirajo tajkuni,če so prej kradli naj zdaj vračajobanda pokvarjena lopovska.

  • mph 19:59 17.maj 2013.

    Do sedaj je samo Hollandu, kar se spomnim člankov, padlo na pamet, da bi morali v EU ustanoviti svojo lastno bonitetno firmo, ki ne bo podložna ameriškim in drugim imperialistom. Takrat je bil ultradesničarski firer seveda proti.