Svet
13 ogledov

Flamski nacionalisti zabeležili volilni preboj

Bart De Wever se zavzema za razdelitev države. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Flamski nacionalisti pod vodstvom Barta De Weverja so na nedeljskih lokalnih volitvah v Belgiji zabeležili volilni preboj, za belgijsko vlado pod vodstvom Elia Di Rupa pa je to po mnenju opazovalcev slabo znamenje pred parlamentarnimi volitvami leta 2014.

Flamski nacionalisti, ki se zavzemajo za samostojnost te bogate belgijske regije, so na nedeljskih volitvah slavili na severu države. Po preštetju skoraj vseh glasov je De Weverjevo Novo flamsko zavezništvo (N-VA) v Antwerpnu osvojilo 37,7 odstotka glasov, sedanji socialistični župan Patrick Janssens pa je dobil 28,6 odstotka.

V Valoniji na jugu države pa so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA slavili socialisti, ki so zmagali v večjih mestih Charleroi, Liege in Namur.

41-letni De Wever je že zahteval začetek pogajanj, v luči parlamentarnih volitev 2014 pa se je zavzel, da bi se Belgija spremenila v "konfederacijo", kjer bi bila flamsko govoreči sever in francosko govoreči jug fiskalno neodvisna, nekatera področja, kot je obramba, pa bi bila skupna.

Sedanji premier Di Rupo je omenjene zamisli že zavrnil in se odzval z besedami, da "to niso bile zvezne volitve".

"Priznavam uspeh N-VA, a koalicija bo razvila lastne reforme na zvezni ravni in zagotovila, da bodo državljani Flandrije, Valonije in Bruslja deleži sadov njenega dela," je dejal belgijski premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.