Svet
54 ogledov

Formule 1 smrt protestnika ne premakne

Protesti v bahrajnu zaradi dirke Formule 1 Reuters
V Bahrajnu dirka Formule 1. Vodilnih mož politična napetost v državi in smrt protestnika ne ganeta.

Bes sedem tisočih protestnikov, ki dirko Formule 1 vidijo le kot spektakel za vladajočo družino al Kalifa, ni predstavljalo ovire za izvedbo dirke. Protestniki, ki zahtevajo demokratično izvoljeno vlado, so se že več dni spopadali z varnostnimi silami, ki so uporabile  plastične naboje in solzivec. Vrhunec pa so protesti dosegli včeraj, ko so našli truplo ubitega protivladnega protestnika.

Tiščijo glavo v pesek

Varovanje so v Šakuri, kjer se nahaja dirkališče, in v glavnem bahrajnskem mestu so sicer močno poostrili, organizatorji pa so pozvali k odpovedi dogodka.

Tako prvi mož Formule 1 Bernie Ecclestone kot tudi dirkači pa očitno ne vidijo nobenih težav z npr. brutalnim pretepanjem protestnikov.

Bernie Ecclestone | Avtor: Reuters Reuters



Ecclestone je pred dirko varnostno tveganje označil za neumnost. Tudi dirkači očitno živijo v milnem mehurčku. Sebastian Vettel, ki je začel s prvega štartnega položaja, je dejal, da so poročanja novinarjev prenapihnjena.

Njihov ponos

Lani so morali dirko zaradi nemirov odpovedati, bahrajnska vlada pa letošnjo prireditev vidi tudi kot dokaz, da so uspeli obvladati protestnike in zatreti klice arabske pomladi. Dirka je za vladajočo družino simbol ponosa vse od leta 2004. Danes si jo bo ogledal tudi kralj Hamas bin Isa al Kalifa, ki je ob zadnjih dogodkih dejal, da so njegova vrata "vedno odprta za iskren dialog med našimi ljudmi"

Protesti v bahrajnu zaradi dirke Formule 1 | Avtor: Reuters Reuters


Ocenjujejo, da je dirka bahrajnsko vlado stala okoli 40 milijonov dolarjev, privabila pa naj bi več kot 100.000 obiskovalcev, ki naj bi potrošili več kot 500 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.