Svet
1584 ogledov

Foto: Beograd preplavili protestniki

Protest v Beogradu
1/4
Epa
V Beogradu sta danes v luči nedavnih strelskih napadov v Srbiji potekala protesta proti nasilju. Šolniki so na shodu "Zaustavite nasilje" oblastem sporočili, da kljub odstopu ministra za izobraževanje težave zaradi naraščajočega nasilja niso izginile. Opozicija pa je na protestu "Srbija proti nasilju" zahtevala spremembe na področju medijev.

Težave v šolstvu

Protest šolnikov pred parlamentom v Beogradu je organiziral srbski neodvisni sindikat zaposlenih v šolstvu, udeležilo pa se ga je nekaj deset državljanov in članov sindikata. Shod se je začel z minuto molka za žrtve dveh strelskih napadov, ki sta minuli teden pretresla Srbijo, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Organizatorji so ministrstvu za izobraževanje sporočili, da kljub odstopu ministra Branka Ružića težave zaradi naraščajočega nasilja v šolah in družbi niso izginile. Med predlaganimi ukrepi, ki so jih posredovali ministrstvu, so navedli možnost suspendiranja učencev, ki ponavljajo slabo vedenje, ukinitev anonimnih prijav šolski inšpekciji zaradi zlorab in dodatna zaščita za zaposlene v šolstvu s kazenskim zakonikom, vključno s strogimi kaznimi za napad na zaposlenega.

Za rešitev težav, povezanih z nasiljem, je po mnenju udeležencev protesta potrebna le politična volja, sindikat pa se je pripravljen pogajati z oblastmi o zahtevah in vseh drugih težavah v šolstvu, še navaja portal N1.

"Srbija proti nasilju"

Medtem je pred parlamentom v srbski prestolnici potekal večji protest srbske opozicije pod geslom "Srbija proti nasilju". Zbrani so od oblasti zahtevali ustavitev nadaljnjega spodbujanja nasilja v medijih in javnem prostoru, spremembe pri reguliranju elektronskih medijev, ukinitev nekaterih tiskanih medijev in tabloidov ter odvzem nacionalnih frekvenc medijem, ki promovirajo nasilje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Obenem so izrazili tudi zahtevo po zamenjavi notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja srbske obveščevalne službe BIA Aleksandra Vulina ter nujen sklic seje parlamenta, na kateri bi razpravljali o odgovornosti srbske vlade in varnostnih razmerah v državi. Oblastem so sporočili tudi, da je rok za izpolnitev vseh zahtev petek, 12. maj.

Po navedbah organizatorjev se je protesta udeležilo več kot 50.000 ljudi. Posamezni protesti pod sloganom proti nasilju v Srbiji so potekali tudi v Novem Sadu, Čačku, Kragujevcu in Valjevu, še navaja N1.

Srbijo sta minuli teden pretresla dva strelska napada, v katerih je naprej v sredo 13-letnik v osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil osem učencev in varnostnika, naslednji dan pa je 21-letnik v strelskem pohodu v treh vaseh na območju Mladenovca ubil še osem ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:35 09.maj 2023.

    Medtem ko Evropa nabavlja strelivo preko sklada za mir, se nekje vprašujejo za vzroke za eskalacije..Kreteni, kot da okolje in mediji nimajo vpliva na ovce ter jagnjeta...

  • Toma 05:26 09.maj 2023.

    Milo-šević bi že tanke nadnje poslal!

  • jakec1575 22:17 08.maj 2023.

    kaj bo pa pol gledala srpska selendra? Smisel zivljenja jim bo ugasnil s pink mentaliteto. Naj najprej poberejo orozje in pol ugasnejo program. aja tocno to je televizija za volilce sns.