Svet
24 ogledov

Fotografija, kot je še ni bilo

Posnetek združenega raketoplana in postaje bo zagotovo ena najbolj reproducirani Žurnal24 main
Nasa je tik pred zaključkom programa Space Shuttle objavila sploh prvo (in verjetno zadnjo) fotografijo doslej, ki iz bližine prikazuje raketoplan in vesoljsko postajo, pripeta drug na drugega.

Fotografija je bila posneta 23. maja med redkim naključjem, ko je ob mednarodni postaji ISS vladala prava gneča. Endeavour se je namreč med svojo zadnjo misijo v vesolje ravno pripel na ISS, medtem ko je bila takrat v bližini še tudi vesoljska kapsula sojuz, s katero se je proti Zemlji ravno odpravljala tričlanska izmena iz ISS.

Paolo Nespoli je zaslovel po čudovitih posnetkih Zemlje iz vesolja. V objektiv je ujel tudi Slovenijo. Galerija TUKAJ.

V sojuzu je sedel tudi italijanski astronavt Paolo Nespoli, ki je javnost na Zemlji v svoji 159-dnevni misiji redno navduševal s čudovitimi posnetki Zemlje iz vesolja. Za slovo je skozi okno sojuza nastal še posnetek združenega "vesoljskega čolnička" in vesoljske postaje, ki je prav s prihodom tovora v Endeavorju zdaj praktično dokončana.

Posnetek je nastal okoli 355 kilometrov nad površjem Zemlje pri hitrosti okoli 27.000 km/h. Endeavour se je srečno vrnil na Zemljo prvega junija, zdaj pa je mesto našel v muzeju v Kaliforniji. Na sploh zadnji polet spaceshuttla v vesolje pa se že pripravlja raketoplan Atlantis. Izstrelitev bo čez en mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.