Svet
11751 ogledov

Fotografija policije, ki pretresa svet

Policija Teksas - fotografija Facebook
Javnost je na nogah.

Policija v teksaškem mestu Galveston je tarča hudih kritik zaradi spornega dejanja njihovih dveh policistov, ki sta na konjih 43-letnega temnopoltega Donalda Neelyja zvezanega vodila za seboj.

Neely je bil - tako policija - prijet v soboto, obtožen je bil za kriminalno dejanje motenje posesti. V nedeljo so ga že spustili na prostost, poroča CNN, a njegov primer zaradi fotografije odmeva po vsem svetu.

Policija se zagovarja, da policista prijetega nista vodila na vrvi, pač pa na posebnem traku, ki je bil pričvrščen na lisice. Poudarili so, da je takšna tehnika dobrodošla v kolikor gre za "kontroliranje množice", v tem primeru pa so na policiji v Galvestonu vendarle priznali, da ni bila najboljša rešitev. Načelnik policije v omenjenem mestu je še dodal, da sta policista sprejela napačno odločitev in da bi lahko počakala na policijski avtomobil.

Odvetnica družine Neely Melissa Morris je medtem za CNN povedala, da je Donald že sedem let brezdomec, da trpi zaradi bipolarne motnje, da je prenehal jemati zdravila in da ga je družina v času, ko je fotografija njegovega prijetja postala viralna, iskala.

Na Facebooku je fotografijo objavila kandidatka za Kongres iz Teksasa Adrienne Bell. "Ta prizor je izzval bes, zgražanje in številna vprašanja skupnosti," je med drugim pripisala. Družina prijetega medtem poudarja, da so ga tretirali kot žival.

"Ko so Neelyja vlekli po cesti s konji in vrvjo je tako, kot bi vlekli celotno našo črnsko skupnost. To ni leto 1819. To je leto 2019. Kot da je Donald Neely prebegli suženj, ki ga vlečejo po ulici," pa je fotografijo komentiral zagovornik človekovih pravic Benjamin Crump.

Policija v Galvestonu se je zaradi dogodka opravičila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 07:42 08.avgust 2019.

    Za kazen naj se opravičita in prehodita isto pot.. Kriminalcu pa maxi kazen..

  • popokatopetl 15:33 07.avgust 2019.

    >"ali bi bilo kaj drugače , če bi bila dva črna policaja na konju in belec na vrvi ?" ------------------------------- Če bi mela ta dva policaja kakšno možgansko celico v glavi, bi poklicala avto.

  • marsal 14:25 07.avgust 2019.

    ali bi bilo kaj drugače , če bi bila dva črna policaja na konju in belec na vrvi ?