Svet
22 ogledov

Fotografija z Merklovo mu je spremenila življenje

Angela Merkel, selfie EPA
Sirijskega begunca, ki se je fotografiral z Merklovo, v številnih objavah na Facebooku povezujejo s teroristi.

Sirski begunec Anas Modamani je selfi z nemško kanclerko Angelo Merkel posnel na vhodu v begunsko zavetišče v Berlinu septembra 2010. Fotografija je postala kmalu viralna in je eden od simbolov begunske politike Angele Merkel, ki je odprla vrata več tisočim prebežnikom. Modami je postal eden najbolj prepoznanih beguncev v Nemčiji.

"Ta fotografija mi je spremenila življenje," je Modamani povedal za Al Jazeero.

Vendar ne v pozitivnem smislu. Vse od takrat se je namreč fotografija večkrat pojavila na družbenih medijih v povezavi z napadi po Evropi. Modamija so povezovali tudi z napadom na božični sejem v Berlinu.

V objavi z naslovom "Merklova se je fotografirala s teroristom" so ga označili tudi kot Najima Laachraouija, enega od teroristov, ki je sodeloval v napadih v Bruslju marca 2016.

"Nisem upal zapustiti hiše"

"Jokal sem, ko sem to videl," je povedal Sirijec. "V Nemčiji sem hotel živeti v miru. Zbežal sem pred krvavo vojno v Siriji, da bi živel na varnem ...Ko sem videl, kaj ljudje pišejo o meni, me je bilo tako strah, da si nisem upal zapustiti hiše. To pa ni samo moja težava. To je problem našega časa," pravi begunec.

Postopek proti Facebooku

Ker se podobne objave ne nehajo, se je Modamani odločil za sodni postopek proti Facebooku, ker ta ni izvedel vseh potrebnih ukrepov, da bi se take objave končale.Prva obravnava na sodišču bo 7. marca.

Facebook, ki ima dve milijardi uporabnikov po vsem svetu, je bilkritiziran tudi zaradi svoje vloge pri širjenju takoimenovanih neresničnih novic v času predvolilne kampanje v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • privat 06:58 27.februar 2017.

    to je edina demokratična ženska v fašistični evropi..poglejmo naše politike kako gostijo srbske zločince in imajo se reveži za neke demokrate...kako se danes počutijo žrtve teh srbskih morij??

  • blayo 00:57 27.februar 2017.

    Predvsem tebi...

  • maresem 17:37 26.februar 2017.

    Ja, ta babura zmešana nam je vsem v Evropi spremenila življenje.