Svet
20 ogledov

Francija bi zaprla meje

Francosko predsedstvo naj bi razmišljalo o zaprtju meja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francija naj bi razmišljala o začasnem zaprtju svojih meja, dokler se ne ustavi val ilegalnih pribežnikov iz Tunizije in Libije.

Zaradi vala beguncev in ilegalnih pribežnikov iz Tunizije in Libije naj bi Francija razmišljala o vnovični postavitvi kontrol na svojih mejah. Vir blizu predsednika je za Reuters povedal, da razmišljajo o mehanizmu, ki bi jim omogočil v takem primeru "posredovati z začasno zaporo", ki bi veljala, dokler se ne bi razmere umirile.

Poleg Francije so strožji nadzor potnikov uvedli tudi že na Nizozemskem in v Belgiji, kjer morajo Tunizijci z dokazilom za začasno bivanje, pridobljenim v Italiji, s seboj imeti najmanj 10 tisoč evrov – to pa je vsota, o kateri lahko le sanjajo. Rešitev za večjo kontrolo nad begunci iščejo tudi v Avstriji, Nemci pa opozarjajo, da bodo potnike "kontrolirali bolj intenzivno".

Vprašanje priseljencev
Zaradi vala priseljencev so se zaostrili odnosi med Italijo in Francijo. Potem ko je Francija priseljence, ki so prečkali francosko-italijansko mejo, vračala v Italijo, jim je Italija podelila "humanitarne vizume". Ti naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočili potovanje v vse države schengenskega območja. 

Ministri EU v začetku meseca niso sprejeli predlogov Italije za posebne ukrepe in delitev bremen. V primeru nezakonitih priseljencev se evropski mehanizem solidarnosti ne aktivira, temveč mora Italija pač poskrbeti, da jih ustrezno vrne v države izvora, je takrat pojasnila ministrica Katarina Kresal.

Zaradi "pomanjkanja evropske solidarnosti pri soočanju z nezakonitimi priseljenci" se je takrat italijanski notranji minister Roberto Maroni vprašal, "ali ima sploh smisel biti del EU".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.