Svet
19 ogledov

Francija dobila najmlajšega predsednika v sodobni zgodovini

Emmanuel Macron EPA
Skrajna desničarka Marine Le Pen je že nekaj po 20. uri priznala poraz v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji. Po poročanju francoske televizije France 24 je njen protikandidat Emmanuel Macron dobil 65,1 odstotka glasov.

V volilnem štabu Emmanuela Macrona v Parizu je ob objavi izidov vzporednih volitev izbruhnilo navdušenje, poročajo francoski mediji. Kot so sporočili iz krogov blizu prihodnjega francoskega predsednika, sta se Macron in Le Penova danes zvečer, deset minut pred objavo izidov vzporednih volitev, že slišala po telefonu. Pogovor je bil po navedbah virov kratek in vljuden.

Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden. Glede na izide vzporednih volitev je za Marine Le Pen glasovalo 34 odstotkov volivcev, za novega predsednika pa 66 odstotkov.

Francija volitve | Avtor: EPA EPA

Macron se je v govoru po objavljenih rezultatih najprej zahvalil podpornikom in dejal, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje, nato pa se obrnil k vsem Francozom, tudi privržencem njegove protikandidatke Marine Le Pen, ter zatrdil, da jih je slišal, da je slišal njihove strahove, dvome in jezo. "Moja odgovornost je, da vas slišim," je dejal.

Poudaril je, da se bo boril za enotnost naroda in proti delitvam, ki minirajo Francoze. Napovedal je, da si bo Francija pod njegovim vodstvom prizadevala za mir v svetu in bo v prvih vrstah v boju proti terorizmu.

"Odpira se nova stran zgodovine, upam, da bo to stran upanja in zaupanja," je še dejal novi francoski predsednik v po oceni francoskih medijev precej resnobnem govoru.

Emmanuel Macron | Avtor: EPA EPA

Le Penova že priznala poraz

Skrajna desničarka je poraz že priznala in v nagovoru vse privržence pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji rezultat kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski.

Po poročanju francoskih medijev med privrženci Le Penove, zbranimi v njenem štabu v pariškem predmestju Vincennes, vlada veliko razočaranje, saj niso pričakovali, da bo Macron zmagal tako prepričljivo.

Marine le Pen | Avtor: EPA EPA

Zavrnili novinarje

V volilnem štabu skrajno desne francoske predsedniške kandidatke Marine Le Pen so pred tem zavrnili akreditacije novinarjem okoli 15 medijev, ki so želeli spremljati današnje povolilno dogajanje v plesni dvorani v pariškem predmestju Vincennes. Kot so dejali v Nacionalni fronti, so akreditacije zavrnili zaradi pomanjkanja prostora.

Več vplivnih francoskih medijev, med njimi časniki Le Monde, Liberation in L'Humanite, je že napovedalo, da bodo v znamenje solidarnosti bojkotirali dogodek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med tistimi, ki niso dobili akreditacij, so novinarji britanske televizije Sky News, ameriškega mesečnika The Atlantic in italijanske javne televizije Rai.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • praufo 14:04 09.maj 2017.

    nihče nikoli v nobenem političnem soočenju si ne upa povedat, da je na tej kugli preveč folka ... in to zelo, zelo preveč, ampak kam z njim ?

  • boogin1 08:38 08.maj 2017.

    Le Penova je Francozom ponujala varno Francijo brez terorizma, Macron pa ljudi prepričuje, da naj se kar navadijo na množično priseljevanje in porast terorizma. Očitno EU potrebuje še nekaj milijonov nezakonitih migrantov, da bo kaos popoln, potem pa bo ljudstvo ...prikaži več izvolilo človeka, kateremu bodo skrajni desničarji, kot jih mediji imenujete vajenci v primerjavi z njim.

  • rhombur 06:59 08.maj 2017.

    Francija ima po ustavnopravni kategorizaciji predsedniški sistem, tako da ima kar bistveno vlogo.