Svet
431 ogledov

Francija domov poklicala veleposlanika v ZDA in Avstraliji

Emmanuel Macron Epa
Francija se je odzvala na "nesprejemljivo ravnanje med zavezniki in partnerji".

Francija je zaradi novega varnostnega zavezništva med ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega so v Canberri odpovedali nakup francoskih jedrskih podmornic, v petek na pogovore v domovino poklicala svoja veleposlanika v ZDA in Avstraliji. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je sporočil, da je bila odločitev sprejeta zaradi "izjemne resnosti napovedi Avstralije in ZDA 15. septembra", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija v sodobnem času še ni poklicala svojega veleposlanika v Washingtonu na takšna posvetovanja.

Opustitev projekta podmornic, na katerem sta Avstralija in Francija delali od leta 2016, predstavlja "nesprejemljivo ravnanje med zavezniki in partnerji," je dejal. Posledice teh odločitev "vplivajo na sam koncept naših zavezništev, naših partnerstev" in pomen Indopacifiške regije za Evropo, je dodal.

Francija bo zato, ker bo Avstralija podmornice na jedrski pogon kupila od ZDA, ostala brez 65 milijard dolarjev, poroča CNN.

Aukus | Avtor: Epa Epa

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo, usmerjeno proti Kitajski.

Visoki predstavnik ameriške vlade je v četrtek zatrdil, da se je Washington posvetoval s Parizom pred sklenitvijo novega varnostnega zavezništva z Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega je slednja odpovedala nakup francoskih jedrskih podmornic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Princess_Thompson 12:08 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Princess_Thompson 12:05 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦