Svet
165 ogledov

Francija grozi s ponovno uvedbo sankcij proti Iranu

Iran iranski parlament predsednik Hassan Rohani Epa
Francija je zagrozila s sprožitvijo posebnega mehanizma, ki bi lahko privedel do ponovne uredbe sankcij proti Iranu.

"Vsaka dva meseca se Iran dodatno odmakne od spoštovanja dogovora, tako da se sprašujemo, in to pravim zelo jasno, o sprožitvi posebnega mehanizma za razreševanje sporov v okviru dogovora," je na odboru za zunanjo politiko francoske narodne skupščine povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Iran se je maja začel postopoma umikati iz jedrskega sporazuma, sklenjenega leta 2015. Med drugim trenutno skladišči dvakrat več urana, kot to dovoljuje dogovor, prekoračil pa je tudi dovoljeno zalogo težke vode za reaktorje.

Sporazum predvideva mehanizem za razreševanje sporov, ki je sestavljen iz več faz. Po večmesečnem postopku lahko vodi do glasovanja v Varnostnem svetu Združenih narodov o ponovni uvedbi sankcij, ki so jih odpravili s sporazumom.

Francoski zunanji minister je bil pesimističen tudi zaradi več neuspešnih poskusov Francije, da bi rešila dogovor. Francoski predsednik Emmanuel Macron si je prizadeval za srečanje ameriškega predsednika ZDA Donalda Trumpa in iranskega predsednika Hasana Rohanija.

Za neuspeh teh poskusov je po njegovem mnenju kriva "vrsta razlogov". Med drugim Teheran ni upošteval francoske zahteve za izpustitev dveh francoskih raziskovalcev, ki sta zaprta v Iranu. "Poleg tega smo lahko videli, da so iranske oblasti izvedle več napadov v regiji, tudi proti Savdski Arabiji," je dejal minister.

V zadnjih mesecih so se razmere v Perzijskem zalivu močno zaostrile, med drugim je Teheran sestrelil ameriški dron, poročajo pa tudi o napadih na ozemlju Savdske Arabije. Iran odgovornost zanika.

Le Drian je povedal še, da se jim zdi ameriška politika maksimalnega pritiska na Iran smiselna zaradi ravnanja iranskih oblasti s protestniki, ki se od sredine meseca zbirajo na iranskih ulicah. "Želimo, da bi iranske oblasti sprejele ponujene roke, dokler so ponujene," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.