Svet
10 ogledov

Francija Hartmannove ne bo izročila Haagu

Florence Hartmann EPA
Francija je sporočila, da ne bo aretirala bivše tiskovne predstavnice glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann.

Haaško sodišče je Florence Hartmann, ki je bila med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, leta 2009 obsodilo zaradi javne objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča.

Hartmannova je v svoji knjigi o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki srbsko državo vpletajo v pokol osem tisoč Bošnjakov leta 1995 v Srebrenici.

Haaško sodišče je Hartmannovi, ki je francoska državljanka, sprva naložilo kazen v višini devet tisoč ameriških dolarjev (sedem tisoč evrov), ker pa je ta ni želela plačati, je denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Od Francije je novembra zahtevalo, da Hartmannovo aretira in izroči v Haag.

Francosko zunanje ministrstvo je odločitev utemeljilo s tem, da sodelovanje s sodiščem Pariz obvezuje samo v primeru resnih zločinov, za katere ima sodišče mandat. Nespoštovanje sodišča pa ne sodi mednje, zato Francija nima pravne podlage za pomoč v tem primeru.

Komentarjev 1
  • maneken 16:39 26.december 2011.

    kaj pa evropski priporni nalog? To haaško sodišče je res izgubilo vso kredibilnost.