Svet
7 ogledov

Francija ima čas do polnoči

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Opolnoči se izteče ultimat, ki ga je Evropska komisija postavila Franciji zaradi njene politike do Romov. Grozijo ji sankcije.

Kot je znano, je evropska pravosodna komisarka Viviane Reding konec septembra ocenila, da Francija ne spoštuje evropskih pravil glede svobode gibanja. Odločili so se, da bodo proti državi ukrepali, če ne bo do 15. oktobra posredovala načrtovanih ukrepov in časovnice za poln prenos direktive o prostem prehodu oseb. Pravni postopek se lahko v skrajnem primeru konča na sodišču s finančno kaznijo.

Teorija je, praksa ne
S Francije so v odzivu že dejali, da sprejeti ukrepi niso bili usmerjeni na specifično etično manjšino; evropska komisija pa jo je pisno pozvala, naj to potrdi tudi s praktičnimi primeri. Francoski minister za priseljevanje Eric Besson je zagotovil, da bodo popravili zakonodajo in o njej konec tega oziroma na začetku naslednjega leta odločali o parlamentu. Komisija odgovarja, da ni videla še nobenega francoskega dokumenta, ki bi potrjeval te trditve.

Tisoči na pot s 300 evri
Francozi naj bi zadnje leto izgnali že več kot osem tisoč Romov, od katerih je velika večina odšla v Veliko Britanijo, Nemčijo in Španijo. Romom je pri odhodih pomagala tudi francoska vlada, ki je vsaki odrasli osebi, ki je zapustila državo, plačala 300 evrov in dodatnih 100 evrov za vsakega otroka. Komisija je na Francijo, točneje Pariz, postala pozorna, ko se je izkazalo, da pri politiki proti priseljevanju ciljajo izrecno na Rome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.