Svet
8 ogledov

Francija in Nemčija na različnih bregovih

Angela Merkel Hollande EPA
Začetek vrha EU v Bruslju so zaznamovale razlike med Nemčijo in Francijo.

V Atenah je med splošno stavko zaradi varčevalnih ukrepov izbruhnilo nasilje, prošnja Madrida za pomoč visi v zraku, voditelji članic unije pa bodo v Bruslju v kriznem zatišju razpravljali o reformi območja evra.

Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta z izjavami pred zasedanjem utrdila okope. Hollande želi potrditev cilja za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora do konca leta, Merklova pa več nadzora nad nacionalnimi proračuni. Nemška kanclerka je pred prihodom v Bruselj v bundestagu poudarila, da bi moral evropski super komisar za denarne in gospodarske zadeve imeti pravico veta na nacionalne proračune, če bi ti kršili evropska pravila.

Cilj tega vrha niso odločitve o "proračunski uniji", temveč o bančni uniji, je na to odvrnil Hollande. "Edina odločitev, ki jo moramo sprejeti oziroma potrditi, je to, da bo bančna unija, konkretno njena prva faza, bančni nadzor, vzpostavljena do konca leta," je izpostavil.

Nemško stališče, da z vzpostavljanjem bančnega nadzora ne bi smeli hiteti, podpirajo članice območja evra z najvišjo bonitetno oceno, razen Francije, ki vodi nasprotni tabor, v katerem je tudi Slovenija.

Poleg tega, da ni enotnosti v območju evra, obstajajo tudi trenja med članicami z in brez evra. Veliko Britanijo, Švedsko in druge članice brez evra namreč skrbi, da bi enoten bančni nadzornik za območje evra posegal v njihove pristojnosti.

Tokratni vrh bo sicer prinesel predvsem usmeritve, odločitve pa se pričakujejo decembra. Neznank je še veliko, "vprašanj je več kot odgovorov, smo sredi procesa, ki pa gre v pravo smer", ocenjujejo evropski diplomatski viri.

Glavna tema tokratnega vrha je poglabljanje evropske integracije na temelju štirih stebrov: bančne in fiskalne unije ter krepitve ekonomske in politične unije.

Poleg bančnega nadzora sta v ospredju še dve ideji, ki predstavljata koncept korenčka in palice: na eni strani evrski proračun ali fiskalni sklad, ki naj bi članicam območja evra pomagal pri izvedbi reform, ter na drugi strani individualne pogodbe o reformah ter krepitev vloge evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve.

A ti ideji sta še v plenicah. Največ, kar se v povezavi s tem pričakuje od tega vrha, je, da bo prižgal zeleno luč za njuno podrobno preučitev do decembrskega srečanja voditeljev, ko se obeta podroben kažipot do "prave" ekonomske in monetarne unije.

Komentarjev 2
  • sotlarm 11:28 18.december 2012.

    brez veze,ker če se napiše kaj proti MERKLOVI takoj to zbrišete,banda..................

  • sotlarm 11:17 18.december 2012.

    kako dolgo bomo še poslušali to hitlerjevko merklovo?tako dolgo da bo zavladala celi evropi ,kar že potim je,na gmado z njooooooooooo