Svet
22 ogledov

Francija na nogah zaradi reforme zakona o delu

Protesti v Franciji EPA
Najmanj 170 tisoč protestnikov je širom Francije protestiralo proti predlagani reformi zakona o delu. Med protestniki in policijo je prišlo do nasilja, policija je priprla več kot 120 ljudi.

Ostri spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili v več francoskih mestih, kjer so potekale demonstracije. K prekinitvi dela je pozivalo sedem sindikatov, protestirali so delavci in študentje. Prepričani so, da bodo načrtovane spremembe zakona o delu zarezale v delavske pravice, da je preveč napisano po meri delodajalcev in da se bo še bolj povečala negotovost mladih zaposlenih in brezposelnih. Po eni izmed javnomnenjskih raziskav kar 78 odstotkov Francozov ocenjuje, da reforma prinaša tveganje za "socialno eksplozijo", poroča STA.

Protesti v Franciji | Avtor: EPA EPA
Protesti v Franciji | Avtor: EPA EPA


Poslanec vladajočih socialistov Christophe Sirugue, ki bo zakon predstavil parlamentu, je včeraj poudaril, da bodo med parlamentarno razpravo potrebne nekatere dodatne razjasnitve določenih točk zakona, a hkrati izrazil prepričanje, da bo zakon na koncu sprejet.

Sindikati in študentske organizacije so po drugi strani že napovedale krepitev pritiska z novimi protesti v nedeljo, na mednarodni praznik dela.

Številni poškodovani

Protesti proti predlagani reformi zakona o delu so se začeli že v začetku marca, včeraj je na tisoče ljudi na francoskih ulicah v ta namen protestiralo že četrtič.

Protesti v Franciji | Avtor: EPA EPA

Protesti v Franciji | Avtor: EPA EPA


 

 

 

 

 

V spopadih z demonstranti je bilo poškodovanih 24 policistov, trije v Parizu huje. 124 demonstrantov so policisti zaradi izgredov prijeli. V Parizu so v policiste metali tlakovce in kamenje, v Nantesu poleg tega tudi barvne in dimne bombe, v Le Havru je več sto stavkajočih na cestah zažigalo pnevmatike in tako zablokiralo glavne ceste v mesto.

Stavkajoči bodo še naprej zahtevali izbris tistega dela zakona, ki daje večje pravice delodajalcem, ki se tiče dolžine delovnega časa in ki se tiče razlogov za odpuščanje.

Protesti v Franciji | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:18 30.april 2016.

    Dragec, pazi da si kaj ne narediš ? Generacija 90 je zapravila svojo priložnost,ostanejo jim kresovanja in čevapčiči taako kot stari gardi.

  • dragec 11:49 29.april 2016.

    Tako bomo protestirali tudi mi v SLO, granitne kocke so že pripravljene