Svet
0 ogledov

Francija skušala preprečiti aretacijo Gotovine

null Žurnal24 main
Razkriti zapiski generala Philippa Rondota kažejo, da je bil prijatelj Anteja Gotovine in da je bila njegova nepredaja v francoskem interesu.
Philippe Rondot je v svojih beležkah, namenjenih francoski obveščevalni službi DGSE, navedel, da je bil leta 2003 v Dubrovniku. Tam je bil kot predstavnik takratne obrambne ministrice Michelle Alliot-Marie v stiku s hrvaškim kontaktom glede predaje Anteja Gotovine. Zapisal je, da se Gotovina ne želi predati in da je to v francoskem interesu.

Francozi so si namreč želeli izpogajati Gotovinino prostost v zameno za še enega iskanega vojnega zločinca, katerega imena pa zapiski ne razkrivajo. Gotovina naj bi prav tako prisegel, da ne bo razkril povezave med njim in francosko obveščevalno službo, Rondot pa je bil tudi osebno proti njegovemu prijetju, saj sta si bila dokaj blizu.

Proti izročitvi haaškemu sodišču je bila tudi Alliot-Marie, saj se je bala, da bi bila razkrita pomoč hrvaški vojski, ki ji jo je DGSE nudila že od leta 1991, piše La Liberation.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.