Svet
11 ogledov

Francija: socialisti zmagali tudi v drugem krogu

Volitve v Franciji EPA
Francoski socialisti so zmagali tudi v današnjem drugem krogu parlamentarnih volitev. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila belgijska televizija, bodo imeli socialisti v parlamentu absolutno večino.

Socialisti predsednika Francoisa Hollandea so slavili že v prvem krogu, ko so prejeli dobrih 46 odstotkov glasov. Največja opozicijska stranka, desnosredinska Zveza za ljudsko gibanje (UMP) pa 34 odstotkov.

Prva dama poskrbela za ogorčenje

Pred drugim krogom volitev je za pravo ogorčenje poskrbela francoska prva dama Valerie Trierweiler. Na Twitterju je namreč objavila sporočilo, v katerem je pred drugim krogom zaželela srečo socialističnemu "odpadniku" Olivieru Falorniju, ki se bo v mestu La Rochelle za poslanski sedež spopadel z nekdanjo partnerko Hollandea Segolene Royal.

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da zmagovalec prvega kroga volitev uspeha ni ponovil tudi v drugem. Tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2007 je UMP v drugem krogu prejela manj glasov, kot so jih pričakovali po prvem, čeprav je še vedno dobila absolutno večino.

Večinski volilni sistem

V Franciji volijo po večinskem volilnem sistemu, v drugi krog pa se v posameznem okraju prebijejo kandidati, ki v prvem krogu dobijo najmanj 12,5 odstotka glasov vseh vpisanih volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.