Svet
4 ogledov

Francija: več samomorov tudi zaradi krize

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Najmanj 10 tisoč Francozov si je zaradi gospodarske in finančne krize v zadnjih treh letih poskušalo vzeti življenje. To ugotavlja eden izmed najbolj znanih francoskih profesorjev psihiatrije in forenzike Michel Debout.

Med letoma 2008 in 2011 je v Franciji zaradi gospodarske krize brez dela ostalo 650 tisoč ljudi. V istem obdobju pa si je življenje vzelo 750 ljudi, 10.780 posameznikom pa je poskus samomora spodletel. Do teh številk je v svoji študiji prišel profesor Debout, ki v Franciji velja za zelo dobrega poznavalca samomorov, poroča Le Monde.

V študiji, ki jo je decembra lani objavil nacionalni inštitut za raziskave v zdravstvu, je Debout ugotavljal letno stopnjo poskusov samomorov med brezposelnimi Francozi. S pomočjo različnih statističnih podatkov je tako izračunal "človeške žrtve krize".

Profesor tako ugotavlja, da je številka o 750 posameznikih, ki so si vzeli življenje zaradi gospodarske krize, le vrh ledene gore, saj je upošteval le faktor nezaposlitve. Kriza, kot je razložil, "ima tudi ostale učinke, kot so revščina, dolgovi in ločitve, ki tudi povečajo možnost za samomor ..."

"Zelo jezen" na francosko vlado

Debout ob tem pravi, da se je za objavo teh podatkov odločil, ker je "zelo jezen" na apatijo francoske vlade. Zadnji uradni podatki kažejo, da si vsako leto življenje poskuša vzeti 10.500 ljudi, kar Francijo postavlja ob bok evropskim državam, ki jih je kriza najbolj prizadela. Samomor pa postaja tudi eden izmed največjih zdravstvenih problemov, opozarja Debout.

Ob tem še pravi, da je na to opozarjal že leta 2009, a se nihče ni odzval. Dodaja, da povezave med brezposelnostjo in samomorom ne moremo zanikati in da se bo v naslednjih letih stanje samo še poslabševalo.

"Socialna smrt"

Število samomorov se je tako najbolj povečalo dva oziroma tri leta od začetka gospodarske krize. "Najhuje bo leta 2012 in 2013, predvsem med tistimi, ki so stari od 40 do 55 let," opozarja.

"Zakaj za brezposelne ne organiziramo medicinske in psihološke pomoči? Družba bi tako tem ljudem pokazala, da še vedno obstajajo. Brezposelni ljudje samomor storijo, ker so mrtvi s socialnega vidika," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.