Svet
4 ogledov

Francija: Zaradi burk že dve pridržani

nikab, burka, muslimani Žurnal24 main
Od danes ženskam v Franciji, ki bi si obraz v javnosti popolnoma zakrivale, grozi denarna kazen. Ta je še precej hujša za moške, ki bi žene silili k zakrivanju. A prve ženske že javno protestirajo.
Danes so v Franciji že pridržali dve ženski, ki sta imeli v javnosti zakrit obraz. Policija trdi, da sta bili pridržani zaradi udeležbe na neprijavljenih protestih proti prepovedi zakrivanja obraza.

V Franciji si sicer obraz popolnoma zakriva le okoli dva tisoč žensk, čeprav v državi živi med štiri in šest milijonov muslimanov. Odslej bodo lahko za nošnjo nikaba, tančice, ki zakriva dobršen del obraza, ali celo burke, ki dopušča le majhne reže za oči, kaznovane. Predvidena kazen je 150 evrov in poseben tečaj, v katerem bi jo podučili o pravilih, ki po novem veljajo v francoski družbi.

Še precej večja kazen pa je zagrožena za moške, ki bi ženske silili v nošenje burke, in sicer eno leto zapora in do 30 tisoč evrov kazni. Če je oseba, ki jo silijo nositi burko, mladoletna, se kazen celo podvoji.

Predsednik Francije Nicolas Sarkozy je ob sprejemanju za mnoge spornega zakona trdil, da burke ženske držijo v ječi, medtem pa se številni v muslimanski skupnosti zaradi novega zakona čutijo stigmatizirane.

Konec tedna so tako po francoskih mestih potekale tudi demonstracije proti zakonu, a je policija nenapovedane shode razgnala. A tudi danes, prvi dan veljave zakona, ne gre vse gladko. Nekatere ženske so tako navsezgodaj polno zakrite odpotovale v središče Pariza, kjer naj bi potekal shod.

Niso dovoljene niti čelade
Zakon se ne nanaša samo na burke in nikabe, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki.

Kritiki zakona opozarjajo, da bo zakon prizadel eno najbolj ranljivih skupin. Menijo namreč, da bodo mnoge ženske, ki so bile doslej v javnosti zakrite, poslej ostajale doma in bodo tako še bolj izolirane.

Sekularizacija za vsako ceno
Prejšnji teden je stranka Sarkozyja organizirala konferenco o tem, kako okrepiti sekularizem v francoski družbi. Na njej je bilo slišati, da bi morali v Franciji učiteljem in vzgojiteljem prepovedati nošenje naglavnih rut in drugih verskih simbolov, kot so križi, muslimankam pa bi morali prepovedati, da otroke v šolo spremljajo v rutah.

Sarkozyjeva stranka, ki ji leto dni pred predsedniškimi volitvami močno pada priljubljenost, naj bi poskušala z razpravo na svojo stran pridobiti volivce skrajno desne Nacionalne fronte, ki je znana po svojih protiislamskih stališčih.

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da bi vodja skrajne desnice Marine Le Pen v prvem krogu predsedniških volitev premagala Sarkozyja in se poleg kandidata socialistov uvrstila v drugi krog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.