Svet
21 ogledov

Frančišek I. zopet pozval k skrbi za reveže

Umestitvena maša
1/10
Reuters
Na inavguraciji papeža Frančiška I. se je zbralo okoli sto tisoč ljudi in 132 vladnih delegacij iz vsega sveta. Med mašo je novi papež pozval k skrbi za najšibkejše.

Okoli 9. ure se je papež Frančišek I. v papamobilu že popeljal med množico vernikov na Trgu svetega Petra. Na trgu se je medtem že vse od zgodnjih jutranjih ur zbralo več deset tisoč romarjev. Papež, ki je oblečen v belo papeško oblačilo, je iz papamobila smeje pozdravljal množico. Med svojim obvozom trga je občasno tudi izstopil iz vozila in osebno pozdravil zbrane, pri tem pa poljubil bolne vernike in otroke. Temu je nato sledilo kratko premišljevanje na grobu svetega Petra, ki leži pod oltarjem bazilike svetega Petra. Tam si je papež tudi oblekel oblačila za mašo.

Prejel palij in ribiški prstan

Tik pred začetkom maše, nekaj po 9.30, je Frančišek prejel papeški insigniji, palij in ribiški prstan. Palij je isti, kot ga je dobil že Benedikt XVI., prstan pa je tokrat na izrecno željo papeža izdelan iz pozlačenega srebra.

Palij je v bistvu volnen trak, ki ga papež nosi prek ramen in ponazarja vlogo Jezusa kot dobrega pastirja. Pet rdečih križev na njem pa simbolizira rane križanega Kristusa. Ribiški prstan nosi podobo svetega Petra, ki v rokah drži ključe. Ta podoba ponazarja trenutek, ko je Peter dobil ključe do nebes.

Mašo pričel z nekajminutno zamudo

Ob približno 9.45 je Frančišek I. z manjšo zamudo pričel z darovanjem maše na Trgu svetega Petra, na kateri so bili vsi kardinali, ki so prisotni v Vatikanu. Vernike na trgu pa je nagovoril v italjanščini.

Na Trgu svetega Petra je somaševalo še okoli 180 duhovnikov, vključno s kardinali, patriarhi, nadškofi in Adolfom Nicolasom, vodjo reda jezuitov, ki mu pripada tudi Frančišek I. Okoli 250 škofov in nadškofov je sedelo levo od oltarja, 132 vladnih delegacij pa na desni strani. Za njimi so bili predstavniki judovske, muslimanske in drugih nekrščanskih veroizpovedi.

Izpostavil potrebo po varnosti

Svojo pridigo je pričel s spominom na Jožefa, saj je dan inavguracije potekal prav na njegov god. Pri tem je spomnil tudi na Jožefovo varovanje, ki ga lahko po papeževih besedah lahko prenesemo tudi na vernike. "Jožef je zaščitnik, saj je bil zmožen slišati Gospodov glas in ravnati po svoji volji. Ravno zaradi tega je še bolj občutljiv za ljudi, ki mu zaupamo svoje varstvo," pravi papež. Pri tem pa je spregovoril tudi o naši potrebi po zaščiti in dejal: "To pomeni, da spoštujemo vsa božja bitja in skrbimo za okolje, v katerem živimo. To pomeni skrbeti za ljudi, jim izkazovati svojo skrb, še posebej otrokom, starejšim, tistim, ki potrebujejo pomoč, in vsem tistim, na katere pomislimo nazadnje."

Nagovoril tudi posameznike na višjih položajih

V svojem nagovoru pa je nagovoril tudi državne vodje, in sicer jim je dejal: "Rad bi prosil vse tiste, ki so na visokih položajih v gospodarstvu, politiki in družbi: dovolite nam biti varuhi vsega stvarstva, biti varuhi božjega načrta, ki je zapisan v naravi, biti varuhi drug drugega in okolja." Med drugim je povedal: "Sovraštvo, zavist in ponos razgrajujejo naša življenja. Ne smemo se bati dobrote in nežnosti."

"Sprejeti moramo najrevnejše, najšibkejše in tiste, ki potrebujejo našo pomoč"

Mašo je papež Frančišek I. ves čas vodil stoje, pri tem pa je kar nekajkrat živahno krilil z rokami. Na koncu je vse navzoče ponovno opozoril, naj se osredotočijo na tiste, ki so šibkejši, na revne, in s tem zopet pokazal svojo skromnost. "Zavedajmo se drug drugega, skrbimo za življenje, naravo, otroke in starejše ljudi. Sprejeti moramo najrevnejše, najšibkejše, tiste, ki potrebujejo našo pomoč," je dejal in zaključil z njegovim zdaj že znanim stavkom: "Molite zame. Amen."

Na maši več kot 100 vladnih delegacij z vsega sveta

Kot smo že omenili, je bilo v Vatikanu ob tej priložnosti prisotnih tudi 132 vladnih delegacij z vsega sveta. Argentino je predstavljala predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, s katero se je Frančišek I. srečal že včeraj. Navzoči so bili tudi drugi voditelji držav Latinske Amerike, ZDA pa je zastopal podpredsednik Joe Biden.

Maše sta se udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy. Iz Evrope sta bila prisotna še predsednik EU Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso.

Slovenija bo imela na maši kar tri zastopnike

Slovenijo v Vatikanu zastopa predsednik republike Borut Pahor, ki se bo po umestitveni maši srečal z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom. Srečal pa naj bi se tudi s kardinalom Francem Rodetom in drugimi slovenskimi predstavniki v Vatikanu ter kardinalom Santosom Abril y Castallojem, nekdanjim apostolskim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) sta se umestitvene maše udeležila tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Anton Stres ter mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Marjan Turnšek.

266. papeža izvolili minulo sredo

Več kot milijarda katoličanov je svojega 266. papeža dobila minulo sredo, in sicer na drugi dan konklava in v petem krogu glasovanja. Kardinali so za novega papeža izvolili argentinskega kardinala Jorgeja Mario Bergoglia, ki je postal prvi papež iz Latinske Amerike. Ta si je nato nadel preprosto ime Frančišek I.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.