Svet
8 ogledov

Frančišek je Cerkev posul s pepelom

Papež Frančišek EPA
Papež Frančišek je žrtve spolnih zlorab duhovnikov prosil za odpuščanje.

"Osebno prosim za odpuščanje za škodo, ki so jo storili, ker so spolno zlorabili otroke," je dejal papež Frančišek na srečanju s predstavniki dobrodelne organizacije za pomoč otrokom.

Frančišek je dejal, da je število duhovnikov, ki so zlorabili otroke, precejšnje, "vendar ne v primerjavi s številom vseh duhovnikov". "Cerkev se zaveda te škode," je dodal.

Kot je poudaril, so cerkveni možje s tem povzročili osebno in moralno škodo. Zagotovil je, da se bo Cerkev resno lotila tega problema in uvedla sankcije proti odgovornim za zlorabe.

Frančišek je tudi poudaril, da je treba vse otroke zaščititi pred vsemi oblikami nasilja, pri čemer je omenil suženjsko delo in novačenje za oborožene spopade. Dodal je, da je treba dati otrokom pravico do odraščanja "v družini z očetom in materjo".

V zadnjih letih je bilo razkritih na tisoče primerov otrok, ki so jih spolno zlorabili duhovniki, na katoliško cerkev pa so pogosto letele kritike, da je zlorabe poskušala prikriti.

Tudi Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. se je opravičil za zlorabe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.